Visuell litteracitet: Nya forskningsresultat tillgängliga som artiklar och undervisningsmaterial
Efter fyra års arbete är forskningsprojektet ”Säger bilden mer än tusen ord?” avslutat – och resultaten har börjat publiceras i artiklar, böcker och undervisningsmaterial. Studien ger insikter i hur visuell litteracitet kan utvecklas i samhällskunskapsundervisningen.

Visuella modeller som diagram och flödesscheman är vanliga i undervisning i samhällskunskap, både i lägre och högre årskurser. Dessa modeller används ofta för att förklara komplexa fenomen, processer och relationer i samhället. Däremot är det mindre känt hur elever uppfattar dessa modeller. Det är också oklart hur undervisningen bör utformas för att göra dem till kraftfulla redskap, som fördjupar elevers förståelse och resonemang kring de samhällsfrågor och samhällssystem som modellerna illustrerar.
Syftet med forskningsprojektet har därför varit att försöka förstå hur elever tolkar flödesscheman och pilotdiagram, som är vanliga visuella verktyg i samhällskunskap. Inom projektet har man också undersökt hur undervisningen kan utformas för att skapa bättre möjligheter för elever att utveckla sin visuella litteracitet i samhällskunskap.
Studien har genomförts inom SO-nätverket vid Stockholm Teaching & Learning Studies (STLS) och har resulterat i publicerade och kommande forskningsartiklar samt ett kapitel i en bok. I bokkapitlet presenteras fyra vägledande principer som lärare kan förhålla sig till när visuella modeller används i samhällskunskapsundervisningen.
Dessutom har projektet resulterat i fyra konkreta lektionsupplägg, som med framgång testats i årskurs 6, 8 och i årskurs 1 på gymnasiet. Fokus för lektionerna har varit att med visuella modeller som verktyg (diagram och flödesschema) skapa förutsättningar för eleverna att föra kvalificerade resonemang om olika samhällsfrågor och samhällssystem. Lärarhandledningar till dessa upplägg finns fritt tillgängliga på Diva.
Artiklar, bokkapitel och lärarhandledningar:
Ta del av lärarhandledning: Hur kan politiker hantera höga bensin- och dieselpriser?
Ta del av lärarhandledning: Vilka kan göra något åt gängkriminaliteten?
Ta del av lärarhandledning: Hur hänger kvinnors utbildningsnivå ihop med barnafödande?
Ta del av lärarhandledning: Hur hänger koldioxidutsläpp och BNP ihop?
Senast uppdaterad: 6 september 2024
Sidansvarig: Stockholm Teaching & Learning Studies