Institutionen för svenska och flerspråkighet

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Institutionen för svenska och flerspråkighet
Tomas Riad. Foto: Pontus Nilsson

Utdelning av Svenska Akademiens svensklärarpris i svenska och svenska som andraspråk

Prisutdelning med medverkan av Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm samt bland annat akademiledamoten professor Tomas Riad, Institutionen för svenska och flerspråkighet.

Fonetiska tonhöjdskurvor ritade på en griffeltavla av Tomas Riad. Skärmdump från UR-filmen.

Språkmelodin avgörs av dialekt och känslomässigt läge

Vad händer om vi tar bort orden och grammatiken ur språket och bara lyssnar på det som är kvar, alltså själva ljudet? Då kommer vi att kunna urskilja språkmelodier, eller tonkurvor, som varierar mellan talare beroende på känslomässigt läge, talvanor och dialekter. Tomas Riad förklarar hur den fonetiska tonhöjden fungerar och vad som utmärker till exempel den göteborgska, skånska eller norska språkmelodin.

Maria Lim Falk, Tomas Riad, Julia Forsberg Backelin, Helena Bani-Shoraka

Samtidig samverkan mellan forskare och lärare (2021–2022)

Projektet "Samtidig samverkan mellan forskare och lärare – ett sätt att möta specifika utbildningsbehov" syftar till att utveckla former och strategier för fördjupad samverkan mellan forskare och skollärare med målet att möta ett väldefinierat och konkret utbildningsbehov: litterarisering av nyanlända elever i gymnasieåldern.

Tavla The Old Soldier 1869. Soldat bugar för ung dam. Artist: George Adolphus Storey. (Wikipedia)

Du-reformen – hur gick den till egentligen?

Idag är vi ”du” med alla människor utom kungligheter. Men under första halvan av 1900-talet var det norm att tilltala varandra med titlar som ”farbror” och ”tant”, ”doktor” och ”disponent”. Hur gick egentligen den så kallade du-reformen till? Det får du (!) veta i Bildningspodden.

Skolflicka i klassrum gör tummen upp. Foto: LightField, MostPhotos

Gester hjälper elever att minnas ord

När man lär sig ett nytt språk måste man lära sig många nya ord. Men hur gör man det på bästa sätt? Generationer av elever har studerat ordlistor med blandad framgång. Det tar tid, är mödosamt och ändå glöms orden som man nyligen kunde rabbla utantill snabbt bort. Ett snabbare och mer varaktigt sätt att lära sig orden är i samband med gester, visar studier.

Ett gäng glada skolungdomar. Foto: Intensivsvenska

Intensivsvenska – en grundmodell för utbildningen av nyanlända elever i gymnasieåldern

Projekttiden för utvecklingsprojektet Intensivutbildning i svenska för nyanlända skolelever, Intensivsvenska, är slut. Forskare och lärare i Intensivsvenska satsar nu på att mer systematiskt sprida och tillgängliggöra erfarenheter och lärdomar efter fyra års intensivt och nära samarbete för att uppnå en mer likvärdig, målinriktad och långsiktigt hållbar utbildning för nyanlända elever.

Tjej på golvet lutad mot soffa m. dator i knät och skriver i block på soffbord. Av: LightField

Både distans- och campusundervisning vid institutionen hösten 2020. FAQ

Undervisning vid Institutionen för svenska och flerspråkighet (Svefler) sker under höstterminen 2020 mestadels online. På campus planerar vi att ha en hel del examination och några undervisningstillfällen. Läs också vår FAQ: Frågor och svar.

i

Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

Institutionens information om distansundervisning:
Mestadels distansundervisning vid institutionen hösten 2020

Utländska studenter vid SU på Orientation Day. Foto: Niklas Björling

Kompletterande utbildningar för akademiker med utländsk examen – digital seminarieserie, nr 1

Den inplanerade heldagskonferensen på temat: ”Språkets betydelse för högre studier och yrkesutövande” har flyttats fram till våren 2021. Istället anordnas en digital förmiddag för personer som arbetar på svenska lärosäten med kompletterande utbildningar, dvs. inom universitet/högskola.