Institutionen för svenska och flerspråkighet

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Institutionen för svenska och flerspråkighet
Håll avstånd 2 meter. Keep ypur distance 6 feet.
  Citat från bild i tidningen.

  För många snirklar gör snacket luddigt

  På frågan vad som är mest utmanande på jobbet är det inte alls ovanligt att arbetsterapeuter svarar kommunikation. Varför är det så svårt att prata med varandra – utan att krångla till det? Catrin Norrby, professor i nordiska språk, ger sin syn på saken i tidningen Arbetsterapeuten.

  Man ser ryggen av två studenter som pratar över disk med en bibliotekarie på SU. Foto: Niklas Björli

  ”Presentera sig med namn är väl hövligt?”

  Hövligheten i användandet av namn besvaras inte i brevskrivarens möten med granne, optiker, bibliotekarie eller buss­chaufför. Svenska Dagbladets etikett­expert reder ut vad som gäller med hjälp av bland annat språkforskaren Catrin Norrby.

  glada unga människor står på rad. En glad kvinna i mitten tittar på en av de andra.

  Metodutveckling för interprofessionell samövning (MIS)

  Metodutveckling för interprofessionell samövning (MIS) är en satsning initierad av Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) för att arbeta med metodutveckling gällande samövningar mellan TÖI:s tolkstudenter och studenter på andra akademiska yrkesutbildningar.

  Två pratbubblor, den ena är dold. Foto: ggraphstudio, MostPhotos

  När det blir trafikstockning i samtalet – varför avbryter vi varandra?

  Många lyssnare hör av sig till redaktionen för Sveriges radios program Nordegren & Epstein i P1, om att programledarna Thomas och Louise borde sluta avbryta varandra. Men frågan är om de verkligen avbryter varandra eller om de istället pratar samtidigt? Catrin Norrby, professor i nordiska språk, samtalar med programledarna om samtalskonstens mysterier.

  Kvinna som tittar in i kameran. Hon har långt ljust hår, svart skjorta och små örhängen.

  Varslet under corona ledde till en nystart med studier på Kommunikatörsprogrammet

  Efter att ha jobbat på museum i 20 år blev Karin Jonsson varslad när corona slog till förra våren. Men ett negativt besked vände till en nystart i livet. I dag läser hon första året på Kommunikatörsprogrammet vid Stockholms universitet.

  Wikipedia den fria encyklopedin. Slå ett slag för jämställdheten och översättningsvetenskapen! 8/3

  Slå ett slag för jämställdheten och översättningsvetenskapen! Editathon med TÖI och Wikipedia 8/3

  Vad gör du på internationella kvinnodagen 8 mars? TÖI ordnar digital skrivarstuga (editathon) med Wikipedia. Hjälp oss slå ett slag för jämställdhet och översättningsvetenskap på Wikipedia.

  Feskur Fiskur (färöiska)

  Plugga språk och litteratur på våra sommarkurser i Norden (Nordkurs) 2021. Sök senast 10/3

  Åk till Danmark, Finland, Färöarna, Island eller Norge i sommar och få nya vänner, åk på utflykter i storslagen natur och lär dig mer om våra grannländer. Studera nordiska språk och nordisk litteratur, som ger ca 10 ECTS-poäng. Kurserna ges under tre veckor i juni–juli. Du får stipendium som främst täcker resa och boende. Det är meriterande om du har läst svenska/nordiska språk eller litteraturvetenskap vid universitet i Sverige. Sök senast 10 mars.

  Folderomslag i vitt och orange med text om prjektet.

  Studenter sökes till tvärvetenskapligt konstprojekt. Anmäl dig senast 10/3

  In memoriam/In futurum är ett tvärvetenskapligt konstnärligt projekt med curatingstudenter vid Stockholms universitet (SU) och konstnärer som studerar vid Kungliga institutet för konst (KKH). Ett tema i projektet är språk (language).

  Studenter som går under skylt med text Välkommen på Öppet hus i Södra huset. Före coronapandemin.

  Digitalt Öppet hus 10/3

  Stockholms universitet kommer att hålla ett digitalt Öppet hus 10 mars 2021. Du kommer att kunna kunna lyssna live till korta presentationer och ställa dina frågor till studievägledare, lärare och studenter via chatt. Vår institutions studievägledare kommer att vara tillgängliga via mejl och telefon.

  Olika nyanser av blågröna ringar i olika storlekar mot blågrön botten

  Kompletterande utbildningar för akademiker med utländsk examen – digital seminarieserie, nr 3

  Den inplanerade heldagskonferensen på temat: ”Språkets betydelse för högre studier och yrkesutövande” har flyttats fram till hösten 2021. Istället anordnas en digital seminarieserie för personer som arbetar på svenska lärosäten med kompletterande utbildningar, dvs. inom universitet/högskola. Detta seminarium nr 3 är en konferens som ges online.

  EU-flagga

  Studera i Europa: Erasmus+. Sök senast 15/3

  Byt ut en termins studier i Stockholm mot en termin vid ett annat nordiskt universitet eller res till ett EU-land under en eller två terminer. Som student vid Institutionen för svenska och flerspråkighet har du mycket goda möjligheter att kunna åka på utbyte inom Nordplus eller Erasmus+.

  Pedagogiska priset. Illustration: Sara-Mara

  Nominera till Årets lärare 2021 – ett pris för bra undervisning. Nominera senast 15/3

  Har du en bra lärare som borde uppmärksammas för sin engagerande undervisning? Eller har du som anställd en kollega som gör framstående pedagogiska insatser? Genom pedagogiska priset Årets lärare vill Stockholms universitet uppmärksamma goda pedagogiska insatser och deras betydelse för studenters lärande.

  VT21 / Spring21

  Både distans- och campusundervisning vid institutionen våren 2021. FAQ

  Undervisning vid Institutionen för svenska och flerspråkighet (Svefler) sker under vårterminen 2021 mestadels online. Det kommer enbart vara ett fåtal tillfällen med undervisning och examination på campus under första halvan av våren. Läs också vår FAQ: Frågor och svar.

  i

  Information till studenter och medarbetare om coronaviruset

  Information om universitetets ställningstaganden relaterat till corona uppdateras löpande.

  Institutionens information om distansundervisning:
  Mestadels distansundervisning vid institutionen hösten 2020

  Sittande människor fotade bakifrån. En talare långt bort. Foto: kasto80, MostPhotos

  Konferenser på gång