Institutionen för svenska och flerspråkighet

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Institutionen för svenska och flerspråkighet
  Påskliljor. Foto alltinggratis.se

  Påsktider

  Institutionen, inklusive TÖI och Centrum för tvåspråkighetsforskning, är stängd och låst fr.o.m. Långfredagen (19 april) t.o.m. Annandag påsk (22 april). Administrationen, studievägledarna och studentexpeditionerna har stängt fr.o.m. Skärtorsdagen (18 april) – ordinarie tider från tisdag 23 april. En GLAD PÅSK önskar vi från institutionen.

  Mona Blåsjö. Foto: Per Elmsäter

  Mona Blåsjö befordrad till professor

  Mona Blåsjö har blivit befordrad till professor vid Institutionen för svenska och flerspråkighet, Stockholms universitet.

  Sånt vi bara gör. Carlssons förlag. Omslag: Johannes Molin

  Sånt vi bara gör – en bok om olika kulturellt och socialt betingade vardagshandlingar

  Stundligen företar vi människor oss sånt som vi inte alls funderar över. Vi gör det bara. Har du tänkt på att vi i mötet med en gammal bekant gärna börjar med att reda ut när vi sågs senast? Och kanske när vi kommer att stöta på varandra igen? "Sånt vi bara gör" handlar om olika kulturellt och socialt betingade vardagshandlingar. Volymen bjuder på 91 korta, koncentrerade texter skrivna av forskare inom humaniora.

  Kajsa Öberg Lindsten. Foto: Vladimir Grigoriev

  Översättare hedersdoktor vid Stockholms universitet

  Stockholms universitet har utsett 2019 års hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt bidragit till universitetets forskning och utbildning. En av dem är Kajsa Öberg Lindsten, översättare och litteraturkritiker.

  En läkare med stetoskop lyssnar på en patients bröstkorg. Foto: Gabriele François Casini

  Metaforer formar bilden av meningsfullt bistånd

  Språkliga metaforer bidrar till att framställa bistånd som meningsfullt, nödvändigt och politiskt. Det visar Anna Vogel, som har undersökt hur biståndsorganisationen Läkare Utan Gränser beskriver sin verksamhet på webben.

  SPanska flaggan omgiven av pratbubblor. Foto: Micha Klootwijk, MostPhotos

  Är du från Madrid? Vill du delta i en språkvetenskaplig studie?

  Vi söker dig som har spanska som förstaspråk och talar mycket bra svenska – så bra att man kan tro att svenska är ditt förstaspråk. Du är uppvuxen i Madrid eller i en stad där man talar på liknande sätt, t.ex. Salamanca. Du har bott i Stockholm eller i en stad i närheten under hela eller större delen av din tid i Sverige.