För dig som är lärarstudent
Grattis till ditt val av utbildning och yrke. Du behövs!
Håll dig uppdaterad
Aktuella nyheter och kalenderhändelser inom skola, utbildning och lärande
Ny lärarstudent
Välkommen till lärarutbildningarna! Många anser att lärare är världens bästa yrke. Vi vill att det ska gå så smidigt för dig som möjligt med att börja din nya utbildning. Därför har vi olika slags välkomstaktiviteter och en checklista. Lycka till!
- Ny lärarstudent, välkommen!
Foto: Angel Nieto
- En lyckad start
- Registrera dig
- Aktivera ditt universitetskonto
- Studentekonomi
Hitta till lärarutbildningarna på campus
Stockholms universtitets område är stort. Lärarutbildningarna ges vid flera institutioner som ligger på olika delar av campus. För att du ska kunna hitta rätt snabbt finns en karta över lärarutbildningarna.
Du tillhör en programansvarig institution
Välkommen till Stockholms universitet. Du som är lärar- och förskollärarstudent läser många olika ämnen vid flera institutioner. Från och med att du blir antagen till en lärarutbildning tillhör du en programansvarig institution. Den programansvariga institutionen ansvarar för helheten i din lärarutbildning.
Vid Stockholms universitet finns institutioner som var och en är experter inom sina ämnesområden. Vid institutionerna bedrivs forskning och utbildning.
Den programansvariga institutionen ansvarar bland annat för:
- Din studiegång
- Din examen
- Samordna dina eventuella behov av stöd
- Studievägledning
Du vänder dig till din programansvariga institution när du har frågor som rör helheten i din studiegång.
Andra institutioner
Du kommer att läsa kurser på andra institutioner än din programansvariga institution. Dessa har du kontakt med under den tid du studerar just där.
Dit vänder du dig när det gäller frågor som berör den enskilda kursen som du för tillfället läser.
Schema, litteratur och kursupplägg
För att se ditt schema, kurslitteratur och kursupplägg går du in i utbildningskatalogen och söker fram din kurs.
Du kan även hitta ditt schema genom schema.su.
Studenthandboken och akademiska ord
Studenthandboken ger svar på många av de frågor som våra studenter ofta ställer.
Det finns många ord och begrepp inom den akademiska världen som du som student säkert kommer i kontakt med. Se vad orden och begreppen betyder.
Funktionsnedsättning
Informationspass för studenter med funktionsnedsättning, den 27 augusti
Digitalt informationspass om riktat pedagogiskt stöd, anpassad tentamen, talböcker och digitala hjälpmedel.
För nya studenter med funktionsnedsättning
Den goda starten för studenter med funktionsnedsättning, den 28 augusti
Välkommen på en kurs som hjälper dig att komma igång som student.
Under din lärarutbildning
Varje dag är du ett steg närmare din målsättning. Du stöter på utmaningar och får nya möjligheter. Hitta din inre kraft och motivation så hjälper vi dig med det vi kan. Då blir du en professionell förskollärare och lärare.
Vetenskapliga nyheter om lärande
Lärare & Forskning är en sajt om lärares undervisningsutmaningar. Lärarstiftelsen lyfter fram forskning som görs av och med lärare, för lärare, och som fördjupar olika aspekter av undervisningen och elevernas lärande.
Kan du tänka dig att jobba en halv dag?
Vi behöver studenter som kan tänka sig att bli fotograferade den 17 september för Stockholms universitet. Är det något för dig?
Studenter till fotografering sökes
Nobel Calling 2024
Genom samtal, guidade turer, besök i laboratorium, föredrag, möten med Nobelpristagare och akademiledamöter får du nya insikter om aktuella insatser inom forskning, fredsarbete och litteratur.
Se hela programmet för Nobel Calling 2024
Studentliv, få vänner för livet
Som lärarstudent kan du ha en massa skoj, engagera dig på olika sätt, påverka lärarutbildningarna och få nya vänner för livet.
Verksamhetsförlagd utbildning, VFU
De kurser som du läser i teorin omsätter du också i praktiken. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är kurser som du har på förskolor och skolor. Oavsett vilken lärarutbildning du går på så ingår VFU. Du får därigenom möjlighet att utveckla kunskaper och kompetenser som avser hela lärarrollen.
Se fördjupad information om verksamhetsförlagd utbildning, VFU
Utbildningsvetenskaplig kärna
Som lärare behöver du kunna hantera olika situationer. Du behöver kunna förstå skolans betydelse och eleven och elevens möjligheter och förutsättningar vad gäller lärande, utveckling, samspel och delaktighet i skolan. Vissa delar av lärarutbildningarna är därför samma för alla. Den gemensamma benämningen för kurserna som ges till förskollärare och lärare är den utbildningsvetenskaplikga kärnan, UVK.
Utvecklas som skribent och förstå akademiska texter
Studie- och språkverkstaden
Vill du bli mer effektiv i dina studier, eller utvecklas som skribent och talare? På Studie- och språkverkstaden kan du vässa din studieteknik och slipa ditt skrivande. Ditt besök är gratis och det är för dig – oavsett vilken nivå du studerar på.
Akademiskt läsande och skrivande, 7,5 hp
Akademiskt läsande och skrivande är en kurs i pedagogik med fokus på vuxnas lärande i högre utbildning, med dina egna högskolestudier som en slags fallstudie. En tyngdpunkt ligger på hur man kan, bör eller ska läsa och förstå akademiska texter av olika slag. Kursen ges som sommarkurs och som terminskurs på kvällstid på kvartsfart under hela terminen. All undervisning sker på distans.
Ta chansen att läsa utomlands
Drömmer du om att läsa utomlands? Då kan du förverkliga din dröm. Du kan nämligen läsa delar av din lärarutbildning utomlands. Tänk bara på att vara ute i god tid. Kontakta din studievägledare för att veta vad du kan läsa och när det passar in bäst för dig i din lärarutbildning.
Olika sätt att läsa utomlands på lärarutbildningarna
Viktigt att satsa på flerspråkig kompetens
Flerspråkighet är ett omdebatterat ämne, både i media och i skolans värld. Hur kan man ta vara på och stärka flerspråkigheten i skolan?
Forskning inom skola och utbildning
Håll dig uppdaterad om aktuell forskning om undervisning, lärande och utbildning vid Stockholms universitet
Se forskning, skola och utbildning vid SU
Demokrati i fokus
Vill du veta mer om varför världen ser ut som den gör? Kanske vill du hitta forskningsbaserade förklaringar till det som sker omkring oss? I skolan är demokrati centralt.
Se olika teman med demokrati i fokus
Varför är drama i undervisningen så viktigt?
Drama för lärande är en spännande kombination av lek, berättande och teater som utgår från individens lust att fysiskt pröva och lära tillsammans med andra. Drama utvecklar sociala och kommunikativa kompetenser, och bidrar till engagemang och motivation – som kan leda till ett fördjupat lärande.
Läs mer om artikeln om dramaforskning
AI-läskunnighet i den svenska lärarutbildningen
Hur kan lärarutbildningen ge lärarstudenter den kompetens som behövs i framtiden när Artificiell intelligens (AI) förväntas få en allt större plats i skolan?
Intressanta bloggar och poddar
Några exempel på poddar och bloggar som finns för dig som läser till lärare är: Bakombokyllan, Barnpsykologerna, Bildningspodden, Lek och språk, Samspel och socialt klimat och Skoljuridik.
Podden Lärare och forskning görs av Lärarstiftelsen i samarbete med Sveriges lärare.
När din lärarutbildning är klar
Vad skönt för dig att du är klar! Steg ett är nu att du ansöker om att få ut din examen. I steg två ansöker du om att få ut din förskollärar- eller lärarlegitimation. Du är efterlängtad på arbetsmarkanden! När du har jobbat som förskollärare eller lärare ett tag kanske du funderar på kompetensutveckling, forskning och karriär. Då finns vi här för dig igen.
Åretslärare vid SU
"Hon gör det svårt att sluta när lektionen är slut." "Han lär oss kommunikation och skapar team-gemenskap i kursgruppen." Läs vad de fyra lärarpristagarna har gjort för att förhöja glädjen hos studenterna.
Små barns språk fångar läraren Christine Erikssons intresse
Läs intervjun där Christine Eriksson berättar om sin forskning och sin undervisning på Förskollärarprogrammet och Masterprogrammet i förskoledidaktik.
Små barns språk fångar läraren Christine Erikssons intresse
Få inspiration
Lärargalan
Lärargalan är en årlig höjdpunkt som samlar lärare och eldsjälar inom utbildning och lärande för att hylla betydande och utmärkande individer inom läraryrket. Över 150 000 elever har hittills nominerat och belönat mer än 100 pristagare för deras framstående skicklighet och förmåga att inspirera.
Priserna utses av en jury bestående av tidigare pristagare och utvalda experter som bedömer de nominerades mångfacetterade bidrag till lärande och utser förebilder inom lärarkåren i olika priskategorier med prisutdelare som H.K.H. Prins Daniel, Christer Fuglesang och Petra Mede.
Lärargalan vill stärka läraryrkets ställning i samhället genom elevernas röster. Galans vision är att skapa en bättre framtid genom bra lärare.
Möt flera alumner eller bli mentor åt en student
Gå med i SU:s alumnnätverk eller träffa studenter för inspiration och utbyte av erfarenheter.
Skola, utbildning och lärande
Se vilken forskning som bedrivs och vad som är aktuellt
ForskarFredag
ForskarFredag är en vetenskapsfestival i september varje år med ett stort utbud av forskarpresentationer, shower, dialoger och många prova-på-experiment. För dig som är lärare finns material och inspiration för att prata om forskning med klassen.
Utbildningsradion; tips och råd
UR, inspiration i frågor som rör din vardag som lärare
Årets lärare
Priset Årets lärare 2023 går till Jordi Solsona Belenguer, Institutionen för data- och systemvetenskap, och Maja Torres Madzar, Institutionen för ämnesdidaktik.
Han vidgar våra vyer och får oss att ha roligt när vi lär oss. Hon får oss att våga tänka nytt och tänka tillsammans!
Prisad lärare
Nyligen fick Emelie Cañadas utmärkelsen Årets lärare i grundskolan i Stockholm. Hennes tips inför universitetsstudier är: Välj något du verkligen vill plugga och träna upp din läshastighet.
Prisad lärare undervisar i svenska som andraspråk
Vad är det bästa med att vara universitetslärare?
Jordi Solsona Belenguer vid Institutionen för data- och systemvetenskap berättar.
Hur bli man en bra universitetslärare?
Maja Torres Madzar vid Institutionen för ämnesdidaktik delar med sig av sina erfarenheter.
Vetenskapliga nyheter om lärande
Lärare & Forskning är en sajt om lärares undervisningsutmaningar. Lärarstiftelsen lyfter fram forskning som görs av och med lärare, för lärare, och som fördjupar olika aspekter av undervisningen och elevernas lärande.
Lärarlegitimation och examen
Grattis! Nu när du är klar med din förskollärar- eller lärarutbildning är det dags för dig att ansöka om att ta ut din förskollärar- eller lärarexamen.
● Förskollärarexamen
● Grundskollärarexamen ( F-3, 4-6, fritidshem)
● Ämneslärarexamen ( 7-9, gymnasieskola)
● Yrkeslärarexamen
Läs hur du gör för att få ut din examen
För att få ut din lärarlegitimation behöver du vända dig till Skolverket.
Så gör du för att få din lärarlegitimation, se Skolverket
Du är nästan klar och vill bli behörig.
Nya utmaningar och kärriärvägar för lärare
Om du känner att du vill utvecklas ytterligare och göra karriär så finns många möjligheter.
Kompetensutveckling när du redan har din lärarlegitimation
Kompetensutveckling
Nu när du redan har en lärarlegitimation och vill bredda eller fördjupa dig ytterligare så har du ett flertal alternativ för att förverkliga din egen väg.
Se vilken kompetensutveckling som passar dig
NY Kurs- Utveckling av laborationer för fysiklärare
Laborationer och demonstrationer är viktiga verktyg för undervisning i fysik. Beroende på hur de är utformade kan de hjälpa eleverna att visualisera och förstå viktiga begrepp i kursen, eller hjälpa dem att lära sig att formulera och undersöka egna frågor.
Utveckling av laborationer för fysiklärare 7,5 hp
Utvecklas genom internationella utbyten
Internationellt samarbete och utbyte är möjligt inom hela utbildningssektorn.
Specialpedagogikensdag 2023
Att undervisa om folkmord – fyra vägledande principer
Steven Dahl undervisar och forskar vid Institutionen för ämnesdidaktik. Han är särskilt intresserad av relationen mellan undervisning och lärande om folkmord. Genom sin forskning har Steven mejslat fram fyra vägledande principer som historielärare på högstadiet och gymnasiet kan utgå ifrån.
Forskarutbildning inom lärarutbildningarna
Forskarutbildning
Om du är intresserad av att börja forska inom lärarutbildningarna så är det möjligt vid Stockholms universitet. Flera institutioner bedriver forskning och har forskarutbildning inom lärarutbildningarna.
Forskarutbildning inom lärarutbildningarna
Forum för doktorander
Målet med projektet, forum för doktorander, är att ge stöd åt doktorander så att fler slutför sin avhandling i tid och dessutom mår bra under forskarstudietiden.
Kontakt
Har du frågor och funderingar kring din lärarutbildning? Ta då kontakt med studievägledarna som är experter på lärarutbildningarna.
Kontaktinformation till studievägledarna som jobbar med lärarutbildningarna
Senast uppdaterad: 2 september 2024
Sidansvarig: Lärarutbildningarna vid Stockholms universitet