VFU-placering
Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) gör du i en kommun eller i en stadsdel i Stockholms län, där samtliga skolformer från förskola till gymnasium finns samlade i VFU-kluster. Du är oftast placerad i samma VFU-kluster under hela din utbildningstid om det inte finns särskilda skäl för ett byte.
Så får du din placering
Som nyantagen lärarstudent kommer du att placeras vid en skola eller förskola i en av de kommuner som universitetet har avtal med gällande VFU. Cirka 92 procent av studenterna placeras vid så kallade VFU-klusterförskola eller VFU-klusterskola. Ett VFU-kluster består av ett antal utvalda förskolor och skolor i en kommun eller stadsdel, för att möjliggöra VFU av hög kvalitet genom ett nära samarbete mellan Stockholms universitet och de olika klustren. Målet är att alla lärarstudenter ska få göra sin VFU i ett kluster under 2024. Läs mer om VFU-kluster.
VFU-placering – så går det till
När du ska tilldelas en VFU-placering sker det i följande ordning:
- Senast två veckor in på terminsstart behöver du registrera dig på VFUI enligt instruktioner från institutionen.
- Efter registrering sker en matchning till en VFU-placering i en kommun inom Stockholms län. Matchning utgår från tre kriterier:
- Program och ämnesinriktning
- Platstillgång inom ett VFU-kluster
- Restid (beräknad efter din aktuella adress i Ladok under förutsättning att det finns platstillgång. Hänsyn tas till din adress när du placeras, men program och ämnesinriktning samt platstillgång är alltid överordnat restiden).
- När matchningen är klar ger VFU-samordnaren i kommunen en lämplig placering för din utbildning.
- Din placering publiceras i VFU-portföljen. Du kommer att ha samma VFU-placering under hela din utbildning om det inte finns särskilda skäl för ett byte.
Om du inte fått placering i VFU-portföljen
Frågor om placeringar och om VFU-porföljen besvaras av VFU-sekretariatet. I första hand via e-post, vfu@su.se, och i andra hand på telefon 08–12 07 67 70.
Särskilt skäl inför din första VFU-placering
Om du har en varaktig funktionsnedsättning
Om du har en varaktig funktionsnedsättning och behöver särskild hänsyn vid VFU-placeringen, gör du en digital ansökan via Nais, ett system där studenter med varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om pedagogiskt stöd. Läs mer om vad som krävs för detta på: su.se/funktionsnedsattning och ansök via nais.uhr.se.
Beslut:
När din ansökan är komplett får du ett Nais-besked med en eventuell rekommendation om placering närmare hemmet. Du skickar sedan detta till VFU-sekretariatet, som fattar det slutliga beslutet om placeringen. Observera att intyget måste skickas till VFU-sekretariatet senast två veckor efter terminsstart.
Om du har andra medicinska skäl
Om du har andra medicinska skäl och behöver särskild hänsyn vid VFU-placeringen, behöver du ett läkarintyg som styrker det. Ansökan ska innehålla:
- Ett medicinskt underlag som beskriver hur en VFU-placering närmare hemmet skulle kompensera för dina medicinska hinder.
Om du har barn i förskola eller fritidshem långt från din bostadsadress
Om ditt barn går i förskola eller fritidshem långt från din folkbokföringsadress (enligt Ladok) kan vi beräkna din restid från barnomsorgen istället för hemmet. Detta för att säkerställa att du hinner till VFU-skolan i tid.
- För detta krävs ett intyg från barn-/skolbarnomsorg som visar att barnet har en placering.
Intyg placering barnomsorg, tillgänglig.pdf (57 Kb)
Observera att intyget måste skickas till VFU-sekretariatet senast två veckor efter terminsstart.
Så skickar du in intyg
Intyg som styrker något av ovanstående skäl ska skickas till VFU-sekretariatet senast två veckor efter terminsstart den termin du har din första VFU.
Scanna och skicka intyget via e-post till: vfu@su.se.
Byte av placering pga särskilda skäl för dig som redan har en placering
Om du redan har en placering och vill byta den inför kommande VFU-kurs på grund av särskilda skäl (se förklaring nedan) så gäller detta:
Byte av placering inom kommunen
Om du av särskilda skäl önskar byta förskola/skola/fritidshem bör du i första hand kontakta VFU-ansvarig på förskole- eller skolenheten och därefter VFU-samordnaren som ansvarar för den kommun/stadsdel du är placerad i. Kontaktuppgifterna hittar du i VFU-portföljen.
Byte av stadsdel
Om du är placerad inom Stockholms stad och önskar byta VFU-placering till annan stadsdel, kontaktar du din VFU-samordnare i stadsdelen där du är placerad. Kontaktuppgifter till VFU-samordnaren finns i din VFU-portfölj.
Byte till en annan kommun
Du ansöker om byte till en annan kommun i VFU-portföljen under Min placering. VFU-sekretariatet på Studentavdelningen handlägger ansökningar om byte av kommun. Byte av kommun kan endast göras inför nästkommande termin med VFU och beviljas endast om särskilda skäl föreligger och i första hand till ett VFU-kluster.
Särskilda skäl
Särskilda skäl innebär:
- att du har en restid som överstiger 90 minuter enkel väg med allmänna kommunikationsmedel. För vårdnadshavare med barn i förskola eller på fritidshem gäller att de ska kunna resa till sin VFU-placeringen i tid efter att ha lämnat barnen. Intyg om placering på barnomsorg/skolbarnomsorg
Intyg placering barnomsorg, tillgänglig.pdf (57 Kb) krävs och bifogas ansökan. Observera att restiden är underordnad platstillgång, det är mycket viktigare att du får en adekvat placering än en kort resväg.
- medicinska skäl (läkarintyg behövs)
- förändringar i din sociala situation
Intyg behövs och byte sker endast i samband med terminsskifte
Möjligheten att ansöka om byte av kommun sker vid terminsstart och beslut fattas efter sista ansökningsdatum. Sista datum för ansökan om byte av kommun är senast den 15 maj för byte inför höstterminen respektive 15 november för byte inför vårterminen. Byte sker endast i samband med terminsskifte och du kan endast ansöka om byte av kommun inför din nästa VFU-kurs.
Intyget kan antingen:
- scannas in och skickas till vfu@su.se
- eller postas till: VFU sekretariatet, Stockholms universitet, 106 91 Stockholm
Så tas beslutet
Bytesansökan handläggs av VFU-sekretariatet och behandlas av en särskild granskningsgrupp, som bedömer om särskilda skäl föreligger. I granskningsgruppen ingår ansvarig handläggare från VFU-sekretariatet, gruppchefen för VFU-sekretariatet, en VFU-ansvarig från en institution och en studentrepresentant. Beviljade byten sker under förutsättning att någon av samverkanskommunerna kan tillhandahålla VFU-placering. VFU-placeringar regleras i särskilt avtal mellan universitetet och kommuner i regionen och det är inte möjligt för studenter att ordna VFU-placering på egen hand eller göra VFU i en kommun som inte ingår i samverkansavtalet
Lärarutbildning i samverkan inom Stockholmsregionen.pdf (408 Kb)
.
Kort instruktionsfilm hur du gör en bytesansökan
VFU på arbetsplatsen
Det är inte tillåtet att göra VFU på en skola där du har en anställning. När du gör VFU är du under utbildning med rätt till handledning och som anställd har du ensamt ansvar för elever och undervisning vilket inte är tillåtet under VFU. En jävssituation kan också uppstå om du samtidigt gör VFU och har en anställning. Handledaren ska kunna göra en objektiv bedömning av din prestation utifrån de förväntade studieresultaten.
Undantag från detta gäller: Yrkeslärarprogrammet och Utländska lärares vidareutbildning (ULV).
Frågor kring placering
Om du inte fått placering i VFU-portföljen
Frågor om placeringar besvaras av VFU-sekretariatet via e-post: vfu@su.se.
Frågor kring din nuvarande placering
Om du har frågor om din nuvarande placering, ska du i första hand kontakta den som är VFU-ansvarig på förskolan eller skolan. Du kan också vända dig till VFU-samordnaren i den kommun/stadsdel du är placerad i. Om du är placerad i kommun, men inte vet vilken skola eller handledare du har, är det VFU-samordnaren i kommunen som kan hjälpa dig med dessa frågor.
Du hittar deras kontaktuppgifter i VFU-portföljen.
Senast uppdaterad: 20 mars 2025
Sidansvarig: Lärarutbildningarna vid Stockholms universitet