Breddad rekrytering och breddat deltagande
Breddad rekrytering handlar om att göra universitetet mer tillgängligt, motverka social snedrekrytering och verka för att alla grupper i samhället får lika stor tillgång till högre utbildning.
Breddat deltagande i sin tur handlar om att skapa förutsättningar för alla studenter att kunna genomföra sina studier på lika villkor. Detta är en rättvise- och demokratifråga, som grundar sig i Högskolelagen.
"Ett brett studentunderlag bidrar positivt till studiemiljön genom att fler perspektiv och erfarenheter kan komma till uttryck."
SU:s strategier 2023-2026
Öka kunskapen om och inspirera till universitetsstudier
Genom olika former av aktiviteter vill vi väcka intresse för högskolestudier hos grupper där en liten andel söker sig till högskolan. Våra studentambassadörer spelar en viktig roll som förebilder i dessa möten.
- Studiebesök och guidade turer på Stockholms universitet
- Skolbesök
- Öppet hus
- Saco studentmässa
- Bazaren
Läs mer på Träffa oss!
Validering av reell kompetens
Validering av reell kompetens är en form av bedömning som ger personer med olika kunskapsbakgrund möjlighet att gå vidare till och genomföra högskolestudier.
Om en person saknar de formella meriter som krävs för att vara behörig till en utbildning går det att ansöka om att få reell kompetens prövad. Med reell kompetens menas de samlade kunskaper och erfarenheter en person har skaffat sig genom till exempel arbetslivserfarenhet, fortbildningskurser eller föreningsverksamhet.
Det är också möjligt att ansöka om bedömning av reell kompetens för att tillgodoräkna sig delar av en utbildning i syfte att förkorta utbildningstiden.
Behörighet genom reell kompetens
Introduktionskurser och kompletteringsutbildningar
Olika typer av introduktions- och orienteringskurser kan förbättra förutsättningarna och möjligheterna för grupper som vanligtvis inte skulle ha tagit steget att söka till universitetet. För personer med akademisk utbildning finns kompletterande utbildningar för lärare, jurister och socionomer.
- ULV – Utlandsutbildade lärares vidareutbildning
- Kompletteringsutbildning för utländska jurister
- Kompletterande socionomutbildning för personer med utländsk examen i socialt arbete
- VAL - Vidareutbildning av lärare och förskollärare som saknar lärar- eller förskollärarexamen
- KPU - Kompletterande pedagogisk utbildning
- Naturvetenskapligt basår
- Behörighetsgivande kurs i svenska
- Akademisk svenska för andraspråkstalare
Goda exempel vid SU
Stockholms universitet arbetar med breddad rekrytering och breddat deltagande i den löpande verksamheten men också genom riktade aktiviteter och samarbeten inom och utanför universitetet. Här följer några aktuella exempel.
Mitt Livs Val
Mitt Livs Val är en organisation som arbetar för nyanlända och ensamkommande ungdomar. Inom ramen för samarbetet arrangerar Mitt Livs Val gruppträffar inom sitt studiemotiverande program i universitetets lokaler och studenter från universitet medverkar som inspiratörer. I reportaget nedan får du möta juriststudenten Karina Zaniewska som gått programmet och numera är studentmentor på Mitt Livs Val.
Karina hjälper andra nyanlända ungdomar

Vallentuna kommun/gymnasium
Stockholms universitet samarbetar med Vallentuna kommun och Vallentuna gymnasium i syfte att inspirera elever till fortsatta studier och öka motivationen att nå godkända betyg. Universitetets studentambassadörer fungerar som viktiga förebilder för eleverna. Studiebesök och lektioner på universitetets campus hjälper till att avdramatisera högskolemiljön och väcka intresse för framtida studieval. Samarbetet tog sin början i ett projekt som drevs av kommunen 2022–2024.
Gymnasieelever i Vallentuna ska få stöd att studera vidare
Studiecoacher från universitetet inspirerade gymnasieelever
Mångfaldsprojektet – Juridiska institutionen
Mångfaldsprojektet är ett studentdrivet projekt som startades 2002. Mångfaldsprojektet vill visa att studier på juristprogrammet inte är förbehållet personer från vissa områden eller sociala grupper. Exempel på aktiviteter är föreläsningar och rättegångsspel för gymnasieklasser men även studiestöd för studenter på Juristprogrammet under första året.
Utbildningsmässa i Rinkeby
Institutioner från samhällsvetenskapliga fakulteten har under flera år varit medarrangörer till en utbildningsmässa i Folkets Hus Rinkeby. Programmet består bland annat av information om högskolestudier och olika ämnen samt mingel och paneldiskussioner.
Lyckat panelsamtal på studiemässan
Järvaveckan
Järvaveckan är ett årligt evenemang i Järva. En mötesplats som vill minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter, civilsamhället och företagsledare och öka förutsättningarna för alla att delta aktivt i samhället. Stockholms universitet har deltagit två gånger, senast 2024 med ett eget tält som bemannades av representanter från olika ämnen och institutioner, både anställda och studentambassadörer.
Positiv stämning på Järvaveckan
Insatser för lyckade studier
För att öka alla studenters möjligheter att klara av och slutföra sina studier (breddat deltagande) erbjuds olika former av stöd under utbildningen. Det kan bland annat handla om stöd kring akademiskt skrivande, studieteknik, stresshantering etc. För personer med funktionsnedsättningar erbjuds riktat pedagogiskt stöd.
Samverkansinlärning (SI)
Samverkansinlärning (Supplemental Instruction) – är en pedagogisk metod för ökad genomströmning. Metoden bygger på att seniora studenter guidar mer juniora studenter i hur de kan ta sig an studierna i ett specifikt ämne. På Stockholms universitet finns ett nätverk för lärare som vill använda metoden i sin undervisning.
Nätverket för Samverkans-Inlärning (SI)
Nätverket Include
Include är ett nationellt nätverk för breddad rekrytering och breddat deltagande inom högre utbildning. Nätverket arbetar för att samordna resurser och stärka kunskapen om breddad rekrytering och breddat deltagande, genomströmning, mångfald och likabehandling i högskolan.
Stockholms universitet har med finansiering från Include genomfört en kvantitativ kartläggning av nybörjarstuderande i syfte att undersöka vilka studenter som attraheras av specifika program, och på så sätt ge universitetet verktyg för riktade och strategiska satsningar i arbetet med breddad rekrytering (SU:s årsredovisning 2023).
Vill du veta mer?
Här hittar du universitetets plan för breddad rekrytering samt strategier för 2023-2026:
Stockholms universitets plan för breddad rekrytering
Strategier för Stockholms universitet 2023-2026
På UHR:s hemsida kan du läsa mer via följande länk:
Breddad rekrytering och breddat deltagande
Kontakt
Kontakt erfarenhetsutbyte/samarbeten
- Studentavdelningens arbetsgrupp för breddad rekrytering och breddat deltagande: studentavdelningen@su.se
- su.se/institutioner för kontaktuppgifter till institutionerna.
Senast uppdaterad: 12 mars 2025
Sidansvarig: Studentavdelningen