Stockholms universitet logo, länk till startsida

Hur är det att studera latin och litteraturvetenskap – egentligen? Fråga mig!

Salve! Är du nyfiken på latin? Jag heter Johanna och läser masterprogrammet i litteratur med inriktning på latin och har alltså flera års erfarenhet av att plugga latin. Jag kan svara på vilka frågor du än kan ha om språket och studierna, så kontakta mig!

 

 

Sök kurser och program


Frågor och svar:

 

Fråga: Hej! Vad är din favoritbok på latin och varför? /Lisa

Svar: Hej Lisa! Vilken rolig fråga! Jag tror mitt favoritverk på latin är Ovidius Metamorfoser (Metamorphoses), en hexameterdikt om 15 böcker. I den skildras många av våra mest kända myter (om t.ex. Apollo och Daphne, Echo och Narcissus, minotauren i labyrinten, Icarus och Daedalus) och det är ett otroligt narrativ där en berättelse följer en annan och olika berättare fortsätter på en kronologisk berättelse om begär, kärlek och gudar, där den gemensamma nämnaren är att en förvandling av något slag sker. Jag skrev min kandidatuppsats om ett stycke som handlar om nymfen Salmacis och Hermaphroditus, och tycker det finns många fler berättelser att undersöka. Jag älskar att den innehåller många kvinnliga karaktärer som är med och driver berättelsen, och att den saknar en direkt moral utan istället drabbas gudar och människor av det som är bäst rent narrativt, iställert för att det onda eller det goda vinner.

Ovidius berättar om flera kvinnliga öden i en annan av hans böcker jag tycker om, Heroides, där kända kvinnor ur myterna (som Penelope, Ariadne och Medea) får berätta om sina upplevelser när de har lämnats av sina män. Ovidius verkade vara lika intresserad av antika myter och deras kvinnor som jag är!

Hälsningar
Johanna
 

 

På denna sida