Stockholms universitet

Vilka är fördelarna med att läsa socialantropologi vid Stockholms universitet? Fråga mig!

Hallå där! Mitt namn är Blerim och jag studerar fjärde terminen socialantropologi här på Stockholms universitet. Låt mig svara på dina frågor om hur det egentligen är att studera antropologi. Vi hörs!

 

 

Sök kurser och program 

Frågor och svar:
 

Fråga: Hej! Vad kan man jobba med när man har gått klart utbildningen, är det främst fältarbete, eller kontorsjobb på distans? /Åsa

Svar: Hej! Förutom att fortsätta inom akademin och forska brukar den generelle antropologen arbeta på statliga myndigheter, frilansa, jobba med user research och allt som har med utvärdering att göra. Våra metoder är ovanligt användbara i de mest främmande branscherna, eftersom vi försöker förstå oss på människor och de omständigheterna som påverkar människan.

Hör av dig igen ifall du har fler frågor :)

____________________________________________________________________

Fråga: Hej, jag har just kommit in på kandidatprogrammet i socialantropologi men sökte socionomprogrammet i första hand. Gillar ämnet men är orolig för om jag kan få jobb efter avslutade studier. Ibland känns detta mer luddigt och det gör mig oroad. Skulle gärna träffa någon som dig som kommit en bit i studierna för ett samtal. Är det möjligt? Mvh Jonathan

Svar: Välkommen till socialantropologins vidunderliga värld! Förhoppningen är att göra det bekanta konstigt och det konstiga bekant :) you are in for a ride! 
Vad gäller jobbfronten så är antropologers kompetens efterfrågad med tanke på vad människor gör inte är samma sak som vad människor säger. Förutom att arbeta akademiskt eller på statliga myndigheter är antropologer generellt frilansare, jobbar med user research och allt som har med utvärdering att göra. Utöver det är metoderna vi använder användbara i de mest främmande branscherna, eftersom vi försöker förstå oss på människor och de omständigheterna som påverkar människan!

Hör av dig igen ifall du har fler frågor!

____________________________________________________________________

Fråga: Hej Blerim! Kul och bra presentation du gjorde! Mina frågor till dig är:

1: Hur många är ni i klassen?
2: Vilken bostadskö tipsar du om att ställa sig i? Jag är redan i kö på K2, tror du det räcker eller borde jag ställa mig i fler köer?

Med vänlig hälsning, Asad

Svar: Hej Asad! Tack för de vänliga orden :) 

1. Eftersom jag för närvarande läser fristående kurser (och bygger egen examen) är vi klart färre i klassen än "programstudenterna". Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att det är ca 50-100 som kommer in via programmet - för att veta exakt hur många som kommer in för varje termin tipsar jag om uhr.se/statistik 

2. Bra att du har hittat K2! Förutom K2 har jag bland annat ställt mig i Stockholms stads bostadsförmedling och SSSB. Googlar du "studentboende stockholm" kommer de flesta alternativ upp. Var aktiv och hang in there!

Lycka till och hör av dig om du har fler frågor!
____________________________________________________________________

Fråga: Hej, jag undrar vad skillnaden är mellan en socialantropolog och en socionom? Kan man plugga båda utbildningarna på SU? /Anna

Svar: Hej, Anna! Inom socialantropologi fördjupar man sig i kulturer, analyserar tendenser i världen och skapar en sammanhållen "berättelse" om varför människor och grupper gör som de gör. Detta innebär att utbildningen ökar ens analysförmåga, sociala och kulturella kompetens samt förstå hur helheten påverkar det lokala och vice versa. Om jag inte misstar mig så studerar socionomer socialt arbete, med fokus på sociala välfärdssektorer. Socionomexamen ger en akademisk yrkesutbildning.

Givetvis finns utbildningarna på SU!

Socionomutbildning: su.se/institutionen-for-socialt-arbete/utbildning/våra-utbildningar
Socialantropologiutbildningen: su.se/socialantropologiska-institutionen/utbildning/våra-utbildningar

Lycka till och välkommen till SU!
____________________________________________________________________

Fråga: Hej, jag undrar om du själv känner några socialantropologer och var de i så fall jobbar? /Fredrika

Svar: Hej, Fredrika :) Mycket bra fråga! Spännande antropologer finns överallt idag, både inom och utanför universitetsvärlden. Jag brukar ha extra koll på Katarina Graffman, Lotta Björklund Larsen, Marlen Eskander, Haris Agic, Karin Andersson (på Einride), Victor Nygren och Shahram Khosravi.

Ännu fler hittar du här: https://www.linkedin.com/groups/9189568

Lycka till!
// Blerim 

____________________________________________________________________

På denna sida