Fredagen den 25 april åkte Centrum för medeltidsstudier i väg på sin årliga exkursion. I år bar resan av mot Adelsö, via Drottningholm och Ekerö, med nedslag i både medeltid och vikingatid på centrumets sedvanliga tvärvetenskapliga sätt.
Fredagen den 24 januari försvarar Anna Andreasson Sjögren vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur (Stockholms universitet) sin avhandling: "Från kål till Paradis: Medeltidens trädgårdar inom dagens Sverige".
I en ny bok ger 16 författare olika perspektiv på vilken betydelse Riccoldo da Monte di Croces texter haft för historien om medeltida och moderna kristna-muslimska relationer.
Priset delas ut av Birgittastiftelsen till forskare eller andra förtjänta som bidragit till kunskap om kulturarvet kring Heliga Birgitta och hennes tid
Inom programmet för medeltidsstudier finns möjligheten att delta på programmet European Diploma in Medieval Studies (DEEM) som organiseras inom Erasmus+ i Rom. En student som tog chansen att studera och bo i Rom under föregående termin är Wilhelm Ljungar. För att bli inspirerade inför kommande terminer passade vi på att fråga Wilhelm om studierna i den eviga staden.
För bara några dagar sedan kom boken "Scandinavia in the Middle Ages 900–1550. Between Two Oceans" av Kirsi Salonen och Kurt Villads Jensen ut på Routledge. Kurt Villads Jensen är professor i medeltidshistoria vid historiska institutionen på SU och föreståndare för Centrum för Medeltidsstudier. För att markera publikationen berättade han lite mer om boken för oss.
Masterprogrammet i medeltidsstudier vänder sig till alla som vill skaffa sig fördjupade kunskaper om medeltiden som epok. Inom ramen för programmet finns det även möjligheten att praktisera på en relevant arbetsplats och tillämpa sina kunskaper i praktiken. Det gjorde Ellen Fredin Misgeld som under hösten 2021 praktiserades på SVT:s produktion Historien om Sverige. Vi passade på att fråga Ellen om praktiken.