Om fusk och fildelning
Fildelningssajter för undervisnings- och examinationsmaterial framhålls ofta som ett hot mot den akademiska integriteten. Men är studenterna själva medvetna om riskerna med att använda sig av nedladdat material?
Tidigare studier tyder på en kraftigt ökad användning av olika fildelningssajter, till exempel Studocu, CourseHero och Chegg, sedan pandemin, då så gott som all högre utbildning genomfördes på distans. Den aktuella studien, ”Understanding how and why students use academic file-sharing and homework-help websites: implications för academic integrity” i Higher Education Research & Development, genomförd av en grupp australiensiska forskare, undersökte varför studenter använder sig av fildelningssidor och på vilket sätt de använder materialet. De undersökte också om studenterna var medvetna om de risker som är förknippade med att använda sig av material från dessa sidor. Förutom risken att nedladdat kursmaterial kan vara otillförlitligt finns även risken att bli anmäld för fusk om man använder det i examinationsuppgifter. För den som laddar upp material finns risken att göra sig skyldig till upphovsrättsbrott.
Inledningsvis rekryterades 1 000 studenter från engelsktalande länder. Dessa fick svara på om de kände till eller hade använt sig av någon av de större fildelningssidorna. Strax under hälften svarade att de hade använt sådana tjänster. Dessa fick besvara specifika frågor om sina upp- respektive nedladdningsvanor. De fick ange om de ansåg fildelningssidorna vara till hjälp för att lyckas i högre studier, men också om de hade funderat över riskerna med att använda delat material. Avslutningsvis fick deltagarna svara på om de kände till hur deras heminstitutioner såg på användandet av fildelningssajter och om det fanns några riktlinjer i frågan. Eftersom tidigare studier hade indikerat att många studenter vände sig till fildelningssidor för att kompensera för upplevda brister i utbildningen ställdes frågan om så var fallet i den nu aktuella studien.
Analysen ger intressanta insikter i studenternas beteende på delningssidorna. Det framkommer till exempel att det är en betydligt större andel av studenterna som laddar ner material än som laddar upp. Det är också mycket vanligt att de som laddat ner material delar detta vidare med andra studenter. Oftast är det föreläsningsanteckningar och anteckningar från laborationer och seminarier som laddas upp. En mindre andel, cirka 25 procent, laddar även upp färdiga svar på prov och andra examinationsuppgifter; sådant material laddas ner av lite mer än hälften av de nedladdande studenterna. Intressant att notera är att mer än 80 procent av studenterna svarade att de oroade sig för att bli anklagade för någon form av akademisk oredlighet när de använde sig av material från fildelningssajterna. Bara runt en tredjedel av studenterna trodde dock att deras institution hade några riktlinjer gällande användningen av delat material; merparten av respondenterna var antingen osäkra, eller trodde inte att det fanns någon uttalad policy.
Det finns emellertid åtminstone ett för oss lärare glädjande resultat av den genomförda studien. Samtidigt som hela 88 procent av de nedladdande studenterna angav att materialet troligen, eller med säkerhet, hade hjälpt dem att lyckas med sina studier, hade studenterna inte använt fildelningssidorna som ett sätt att kompensera för upplevda brister i utbildningen, något som tidigare studier hade indikerat ofta vara fallet.
Kommentar: Fenomenet att studenter delar anteckningar och gamla tentor med varandra är ingenting nytt, men fildelningssidorna möjliggör att beteendet får en helt annan omfattning än tidigare. För oss lärare innebär det att vi måste utgå ifrån att undervisningsmaterial, seminarie- och examinationsuppgifter (både frågor och svar) finns tillgängliga för våra studenter på diverse fildelningssidor. I möjligaste mån bör vi därför undvika att återanvända i vart fall examinationsuppgifter.
För studenterna innebär tillgängligheten samtidigt en ökad risk att göra sig skyldig till plagiat, eller andra former av akademisk oredlighet. Den som laddar upp lärarens powerpointpresentation eller annat lärarskapat material riskerar också att göra sig skyldig till upphovsrättsintrång. Resultatet av den genomförda studien belyser behovet av att på institutionsnivå ta fram gemensamma riktlinjer för hur vi ser på användningen av fildelat material och att tydligt kommunicera detta till våra studenter.
Text: Annelie Gunnerstad, Juridiska institutionen
Nyckelord: Fildelning, läxhjälp, akademisk integritet, högre utbildning, informellt lärande
Senast uppdaterad: 4 februari 2025
Sidansvarig: Centrum för universitetslärarutbildning