Undervisa
Aktiverande och engagerande läraktiviteter är en grundläggande och viktig komponent att ta hänsyn till när du undervisar. Aktivitet och interaktion med andra främjar nämligen studentens djupinlärning både när det gäller färdigheter och förståelse.
Pedagogeeks: Studentcentrerat lärande
Artificiell intelligens

Artificiell intelligens (AI). ChatGPT, en ny språkmodell som kan utnyttja artificiell intelligens för att skriva utdrag av uppsatser, datorkod och annat som kan vara svårt att skilja från autentiska studentarbeten. Hur ska vi nu anpassa vår undervisning till de utmaningar och möjligheter den nya tekniken innebär?
Designa dina lärmiljöer
Aktivt lärande handlar egentligen om pedagogiska aktiviteter som engagerar studenter i sitt lärande, utöver att lyssna, läsa och memorera. Det kan vara en aktivitet där studenterna genomgår en process som uppmuntrar till reflektion för hur olika idéer kan förstås och tillämpas. En aktivitet där studenterna regelbundet utvärderar sin förståelse för begrepp, problem och färdigheter. Många studier visar att motivationen att lära sig ökar hos studenter vid aktivt lärande.
Hur du designar dina lärmiljöer kommer att påverka dina studenters lärande oavsett om du har planerat läraktiviteter i en fysisk eller digital miljö. Att skapa en god lärmiljö innebär både att du som lärare organiserar den fysiska lärosalen och att du arbetar aktivt med ledarskapet och undervisningen. Lärosalen behöver också möbleras på ett sätt som skapar förutsättningar för ditt ledarskap och undervisning samt studenternas lärande. Här hittar du inspirerande tips och resurser som stöttar dig när du vill designa och utveckla dina lärmiljöer.
Studentaktiverande undervisning i ALC-lärosal (eng. Active Learning Classroom)
Omvänt klassrum (eng. flipped classroom) — en dynamisk och interaktiv lärmiljö/undervisningsmodell
Hybridundervisning — undervisning på distans och på campus samtidigt
Tillgänglig undervisning
Tillgänglig undervisning innebär att du i din undervisning tar hänsyn till studenters olika behov. Pedagogiska anpassningar som är helt nödvändiga för en enskild student med funktionsnedsättning gynnar dessutom oftast hela studiegruppen och kan dessutom leda till pedagogisk utveckling.
Gör din undervisning tillgänglig för alla
Hållbar framtid

SU satsar på hållbar undervisning för att förbereda studenter för framtidens utmaningar och skapa en lärmiljö som driver samhällsutveckling. Vi erbjuder stöd till SU:s institutioner om vad detta konkret kan betyda i undervisningen och i mötet med studenterna. Institutionerna kan få stöd i att utveckla det viktiga arbetet med att integrera hållbarhetsinnehåll och metoder i undervisningen och skapa en lokal organisation som stödjer detta.
Vi skräddarsyr konsultationsinsatsen (kostnadsfri för institutionerna) för att passa medarbetarna vid just er institution till att påbörja ett sådant arbete. Det kan handla om till exempel workshop, seminarium eller korta föresläsningar.
Kontakt/frågor
Veronica Flodin, universitetslektor
E-post: veronica.flodin@su.se
Iann Lundegård, universitetslektor, docent
E-post: iann.lundegard@su.se
Michael Håkansson, universitetslektor
E-post: michael.hakansson@edu.su.se
Läs mer om Undervisning för en hållbar framtid — stöd för lärande och utveckling
Handledning
Att vara handledare betyder i sin allra enklast form "att leda någon vid handen", till exempel genom en lärprocess. Handledarrollen handlar dels om att ge studenterna de förutsättningar som krävs för att de ska nå uppsatta mål, men det handlar även om att informera studenterna om mer praktiska detaljer som arbetstid och rutiner. En god relation mellan doktorand och handledare är grunden till att båda parter ska uppleva handledningsprocessen så bra som möjligt.
Ljud och video
Att använda ljud och video som en resurs i undervisningen har blivit allt vanligare inom högre utbildning och upplevs ofta som ett positivt inslag av både lärare och studenter. Två pedagogiska modeller där olika medium spelar en stor roll i undervisningen är Omvänt klassrum (eng. Flipped classroom) och Blended learning. Enligt modellen Omvänt klassrum använder läraren bland annat filmer för att byta plats på lärarens genomgångar och studenternas hemuppgifter för att frigöra tid till interaktivt arbete i klassrummet.
Samlad verktygslåda om ljud och video i undervisningen
Fyra tips för ett lyckat seminarium
Vill du ordna ett interaktivt seminarium där dina studenter diskuterar och reflekterar över problem och/eller frågeställningar? Här hittar du fyra pedagogiska tips och principer för att skapa ett gott seminarieklimat oavsett om det hålls online eller fysiskt.
Kontakt
Saknar du något på sidan?
Välkommen att kontakta: annika.forslund@su.se
Senast uppdaterad: 16 april 2025
Sidansvarig: Centrum för universitetslärarutbildning