Lärarkonferens2026 — undervisa för demokrati och hållbarhet

Välkommen till Stockholms universitets sjunde biennala Lärarkonferens!

Konferensen vänder sig till undervisande lärare, pedagogiskt ansvariga samt medarbetare med undervisningsrelaterade arbetsuppgifter vid universitetet. 

Här samlas lärare från hela universitetet för att dela erfarenheter kring undervisning, pedagogisk utveckling och att ta ett vetenskapligt förhållningssätt till undervisning och lärande för att fortsätta att förbättra vår undervisning och våra lärmiljöer. Konferensspråket är svenska men det finns gott om bidragspresentationer på engelska.

Lärarkonferensen är en av universitetets högskolepedagogiska satsningar på dig som undervisar och på utveckling av undervisning och lärande vid SU. Deltagande är kostnadsfritt och vi bjuder på både lunch samt för- och eftermiddagsfika.

Tid: 19 mars 2026, kl 9—16.30

Plats: Campus Albano

Vi hoppas på din medverkan!

 

Viktiga datum

Anmälan till konferensen öppnar: 8 sep

Sista dag anmäla bidrag: 14 nov

Besked om antaget bidrag: 8 dec

Program klart: 6 feb

Sista dag anmäla deltagande: 9 mar

 

Tema: Undervisa för demokrati och hållbarhet

I en tid av snabba samhällsförändringar, där artificiell intelligens, miljöförändringar och politiska strömningar påverkar vår vardag, aktualiseras frågan om på vilket sätt den högre utbildningen kan bidra till samhällets strävanden vad gäller demokrati och hållbarhet. 2026 års högskolepedagogiska konferens vill utmana och stötta universitetets lärare och pedagogiska ledare att reflektera över hur vi designar och genomför undervisning som det påbjuds i högskolelagen "...tillförsäkrar ... nuvarande och kommande generationer ... en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd och rättvisa". 

Aktuella frågor kan exempelvis vara;

  • Hur kan ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet komma till uttryck i mitt ämne, som innehåll och/eller form? 
  • Vad innebär det att undervisa för studenternas bildning snarare än för utbildning?
  • På vilka sätt kan generativ AI stötta, utmana och/eller hota min undervisning och studenternas lärande?

Konferensen bjuder in till kollegialt utbyte kring dessa och andra angelägna frågor.

Har du – ensam eller tillsammans med kollegor – utvecklat och provat nya undervisnings- och examinationsformer, reviderat kurs- och utbildningsplaner eller drivit kollegiala utvecklingsprojekt? Vad gör ni annorlunda? Vilka är era bästa metoder? Vilka erfarenheter kan du dela med dina kollegor? Det vill vi gärna höra om - välkommen med ditt bidrag!

Du kan anmäla två olika kategorier av bidrag. Dels vetenskapligt präglade så kallade "Scholarhip of Teaching and Learning"-studier som rapporterar mer eller mindre systematiska studier av den universitetspedagogiska praktiken, det vill säga ett bidrag av typen Akademiskt lärarskap. Dels goda exempel som visar effektiva, kreativa och samarbetsinriktade metoder som förbättrat undervisningen, ett så kallat "Best Practice"-bidrag.

Låt oss göra denna Lärarkonferens till den bästa någonsin!

Du presenterar ditt bidrag antingen som muntlig presentation, rundabordssamtal, workshop eller posterpresentation med fokus på den universitetspedagogiska praktiken såväl på individ- som kollegial och organisatorisk nivå.

Svenska eller engelska

Konferensspråket är svenska men det kommer att finnas ett engelskt spår att följa. Du kan därför välja om du vill skriva ditt abstract och genomföra din presentation/motsvarande på engelska istället. Det språk du använder i ditt abstract ska också användas vid genomförandet. Ange tydligt i ditt abstract om genomförandet kommer att ske på engelska.

Varje bidrag bedöms i relation till följande kriterier

  • Tydlighet och koherens i bidraget, inklusive titeln.
  • Bidrag till praktik, utveckling och utvärdering av pedagogisk utveckling vid utbildningar inom Stockholms universitet.
  • Värde för konferensdeltagarna.
  • Att bidraget håller sig till de föreslagna strukturerna och tidsberäkningen för de olika presentationsformerna.
  • Aktiv och produktivt engagemang för deltagarna.
  • Förutom dessa kriterier kommer bidragen att bedömas med utgångspunkt i hur väl de uppfyller anvisningarna för vald bidragskategori och presentationsformat.

Muntlig presentation

Ett presentationspass är på 45 minuter och består av två 15-minuterspresentationer på liknande tema som följs av 15 minuters paneldiskussion och frågor från åhörarna. Du kan erbjuda en enkel paneldiskussion, eller med kollegor föreslå en panel bestående av två relaterade presentationer.

Abstract ska innehålla en tydlig syftesbeskrivning, länkar till litteratur, vad som genomförts, samt resultat och dina lärdomar i punktform (vad du lärde under processen och dina råd till andra som kan komma att vilja göra något liknande).

Rundabordsdiskussion

Ett pass med rundabordsdiskussion är på 45 minuter och har formen där en presentation är maximalt på 15 minuter och följs av minst 25 minuter för frågor och diskussion/utforskande. Fokus bör ligga på att beskriva vilka lärdomar och idéer som uppstått som resultat av ett Best practice-projekt eller utveckling av en SoTL-studie, och att involvera deltagarna i diskussion om dessa.

Abstract ska innehålla en tydlig syftesbeskrivning och en problembakgrund som konferensdeltagare kan läsa för att sätta sig in i de frågor du vill diskutera. Länka gärna till relevant litteratur på området. Abstract bör avslutas med två till fyra frågor som ska diskuteras.

Posterpresentation

Du gör din poster i universitetets digitala produktionsverktyg som finns på Medarbetarwebben under Mediabank & verktyg (Medarbetarwebben > Stödsystem > Visuell identitet > Produktionsverktyg). Under konferensen får du tillgång till en posterskärm under en del av dagen för att presentera ditt bidrag och svara på frågor.

Abstract ska innehålla en tydlig syftesbeskrivning, länkar till litteratur, vad som genomförts, samt resultat och dina lärdomar i punktform (vad du lärde under processen och dina råd till andra som kan komma att vilja göra något liknande).

Workshop/IKT-workshop

En workshop disponerar 90 minuter. Här ges tillfälle att utforska forsknings- och praktiknära ämnen och inkluderar en hög nivå av kreativitet, innovativt tänkande, kritik, praktiskt deltagande och planering av nya aktiviteter och/eller förändringsinitiativ.

Abstract ska innehålla en kort, detaljerad beskrivning med ett tydligt syfte, och där bakgrunden till workshopen beskrivs tillsammans med vilken forskning eller teori man lutar sig mot. Förväntade lärandemål och en plan för vilka aktiviteter som kommer att genomföras ska framgå, liksom ungefärlig tidsåtgång för workshoppens olika aktiviteter.

 

Kontakt

 Vi som arrangerar konferensen är Centrum för universitetslärarutbildning.

Välkommen med frågor om konferensen till vår projektledningsgrupp.
E-mejllararkonferensen.ceul@su.se

På denna sida

mainArticlePageLayout

Kompetensutveckling
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "ceul.lokala.kat",
      "name": "Lokala kategorier CEUL",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}