Goda råd om AI i uppdaterad plagieringshandbok
”Plagiat – hur kan det undvikas?” är handboken som ger SU:s lärare stöd och vägledning för att motverka plagiering. Nu har den uppdaterats med hänsyn till AI och examination.
I den uppdaterade handboken som nu är 2:a upplagan (2024) får läsaren följa ett resonemang kring vad som är plagiering när studenter använder AI-verktyg. Men också varför studenter ibland trots allt kan använda AI-chattbottar för att lösa uppgifter. Här diskuteras också utmaningarna med att upptäcka AI-relaterad plagiering och ger vägledning för att förhindra olämplig användning av AI-chattbottar i samband med examinationsuppgifter.
— Att dra en gräns mellan vad som är plagiat och akademisk ohederlighet med AI och generativa AI-verktyg är utmanande och beror på sammanhanget och syftet med studenternas användning, säger Alexandra Farazouli.

Alexandra Farazouli, forskar om AI i undervisningen och är med i teamet som jobbar med digitalt lärandestöd vid Centrum för universitetslärarutbildning. Det är Farazouli som skrivit de kompletterande delarna om AI i handboken.
— Det viktigaste att känna till om det nya innehållet är att handboken rekommenderar lärare att informera sina studenter tidigt i kursen om hur de undviker plagiering med AI-verktyg. Samtidigt är det också viktigt att lärarna tydligt kommunicerar vad som är önskvärd, oönskad och förbjuden användning av AI-verktyg, säger Farazouli.
Sedan den förra versionen av plagieringshandboken publicerades (2022) har det uppstått många diskussioner om hur universitetslärare kan hantera de utmaningar som verktyg för generativ artificiell intelligens och plagiering innebär. Därför har handboken nu uppdaterats och inkluderar vägledning om AI-chattbottar och akademiska integritetsfrågor.
Handboken kommer i digital form och finns publicerad som resurs i universitetets öppna repositorium Figshare. Och ges ut på svenska och engelska. Handboken vänder sig framför allt till universitetslärare. Men berör också frågor för studierektorer, prefekter och administratörer som samverkar för att minska plagieringsproblem bland studenter.
Senast uppdaterad: 28 november 2024
Sidansvarig: Centrum för universitetslärarutbildning