Stockholms universitet

Förnuft eller känsla? Om retoriken i politiken

Förnuft eller känsla? Saklighet eller glöd? Vad krävs för att vi ska spetsa öronen under en partiledardebatt och på vilket sätt har det politiska språket förändrats genom tiderna? Är twittertal och polemiska piruetter en samtida tendens? Ett samtal om vad som sägs – och inte sägs – i politiken med retorikforskaren Gunilla Almström Persson, språkforskaren Charlotta Seiler Brylla och historikern Jens Ljunggren. Samtalet modereras av författaren och journalisten Gabriella Ahlström.

Olof Palme talar under Kårhusockupationen 1968. Foto: Läkartidningen https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7100147

Samtalet hölls på Kulturhuset Stadsteatern i april 2022

Om deltagarna

Gunilla Almström Persson är retorikforskare och lektor vid Institutionen för flerspråkighet vid Stockholms universitet. Hon har en forskningsbakgrund inom politisk retorik, samtida språkbruk och språket som påverkansmedel. Hon är just nu aktuell med studien "Politikers mikroberättelser i SvT:s ”Tal till nationen”".

Charlotta Seiler Brylla är professor i tyska vid Stockholms universitet. Hon har en forskningsbakgrund inom politiskt och totalitärt språkbruk, specifikt i Tyskland och är författare till boken "Den beväpnade freden. Språk och politik i det delade Tyskland". Hon medverkade i media inför det tyska valet 2021, där hon förklarade högernationalisters fokus på könsneutrala beteckningar i valrörelsen och språket som identitetsfråga.

Jens Ljunggren är professor i historia vid Stockholms universitet. Han har inriktat sig särskilt på idrottshistoria och politisk känslohistoria och vilken roll känslor har haft inom politiken historiskt. 

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Kulturhuset är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Kulturhuset Stadsteatern och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet

Läs mer om Kulturhuset Stadsteatern

 

På denna sida