Forskargrupp DEMSOD – Demokrati och medborgarskap i de samhällsorienterande ämnenas didaktik
Forskargruppen samlas kring frågor om demokrati och medborgarskap kopplat till de samhällsorienterande ämnena – samhällskunskap, religionskunskap, historia och delvis geografi – i och utanför skola och högre utbildning.
Gruppbeskrivning
Forskningsgruppens fokus är riktat mot hur de samhällsorienterande ämnena har organiserats och styrts över tid, både vetenskapligt, politiskt, ekonomiskt och juridiskt. Vi studerar ämnenas unika perspektiv på samhället, gemenskap, världen och människan som historisk, kulturell, politisk och social varelse. Här ryms etiska, existentiella, kunskaps- och identitetsrelaterade frågor, så som de uttrycks av elever, lärare, lärarstuderande och lärarutbildare – i olika undervisningssammanhang, i policys och läromedel samt i relaterad forskning.
Forskargruppens intresseområde omfattar även undervisnings- och utbildningspraktiker som äger rum utanför skolan och det formella utbildningsväsendet. Hit hör exempelvis olika former av civilsamhällelig verksamhet samt aktiviteter inom organisationer, myndigheter och näringslivskontexter.
Ett särskilt intresse riktas mot Norden som kontext. Regionen har historiskt präglats av både likheter och skillnader inom och mellan samhällsorienterande och humanistiska ämnen – i teori, praktik och forskning, såväl lokalt och regionalt som internationellt. Det finns dessutom flera etablerade och pågående ämnesdidaktiska samarbeten i området. Norden har även åter blivit en aktuell referenspunkt i samhällsdebatten, som ett betydelsefullt politiskt, socialt och kulturellt sammanhang i frågor som rör demokrati och medborgarskap.
Ämnesdidaktiska frågor aldrig är neutrala. De vilar på olika idégrunder som speglar och formar skilda – ibland konkurrerande – uppfattningar om ämnesinnehåll, kunskap, pedagogik och forskning. Dessa idégrunder formas i ett sammanhang – av tid, plats och omständigheter – som gör dem möjliga och meningsfulla.
Mot denna bakgrund utgår gruppen från undervisning, utbildning och forskning i samhällsorienterande ämnen som vitala delar av större historiska, samtida och framtidsorienterade processer. Frågor om demokrati och medborgarskap behandlas ur både kritiska och konstruktiva perspektiv – teoretiskt, metodologiskt och i jämförande analyser.
Mötesplats för reellt samarbete
Forskargruppen DEMSOD är en plats där doktorander, yngre och mer erfarna forskare, lärarstuderande, lärarutbildare och verksamma lärare möts och utbyter kunskap, erfarenheter och tankar med bäring på de samhällsorienterande ämnenas kunskapsområden – inom och bortom skola och högre utbildning.
Gruppmedlemmar
Gruppansvariga
Maria Olson
Professor

Medlemmar
Isabella Varricchio
Doktorand

Stefan Cohen
Doktorand

Forskargruppen för de samhällsorienterande ämnenas didaktik vid Högskolan Dalarna
Forskargrupp

POSSE (Praktiknära forskning och de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik)
Forskargrupp

UmSOD (Umeå forskningsmiljö för de samhällsorienterande ämnenas didaktik)
Forskargrupp

KIDE (Medborgarskap, Identitet, och Etik)
Forskargrupp
