Filosofi, teoretisk
På Stockholms universitet bedrivs forskning i teoretisk filosofi. Några frågeställningar har levt i tusentals år, andra har uppkommit på senare tid. Inom teoretisk filosofi studeras grundläggande frågor om verkligheten, kunskap, medvetande, språk och logik.
I teoretisk filosofi finns en särskild kompetens inom språk- och medvetandefilosofi, logik, vetenskapsfilosofi och filosofins historia. Institutionen har ett stort internationellt utbyte. Forskningen bedrivs både i större och mindre projekt, såväl nationellt som internationellt, ofta i samverkan med forskare i andra ämnen. Inom exempelvis språkfilosofi sker utbyte med forskare i lingvistik, psykologi och datalogi.

Filosofins historia
Forskning om filosofins historia har en stark förankring på Stockholms universitet. Vi forskar om den tradition av filosofin som uppstod i Grekland 600 f v t, och som genom förmedling av den arabiska filosofin fördes vidare till europeisk medeltid och tidig modern tid.
Filosofins historia

Logik och filosofisk logik
Stockholms universitet har en lång tradition av avancerad och internationellt uppmärksammad forskning i logik. Logik undersöker principer och metoder för giltig argumentation och resonerade. Formell logik använder ett exakt logiskt språk berikat med formell semantik samt system för deduktiva slutledningar som fångar logiskt giltigt resonerande.
Logik och filosofisk logik

Medvetandefilosofi
På Stockholms universitet bedrivs forskning i medvetandefilosofi. Frågeställningar om medvetandets natur är centrala. En frågeställning avser det så kallade kropp/själ problemet. Medvetandefilosofin innefattar forskning om medvetandet och dess relation till hjärnan och mänskligt beteende.
Medvetandefilosofi

Språkfilosofi
På Stockholms universitet bedrivs forskning om språk, t e x språkets beskaffenhet och kommunikativa förmåga, och relationen till tänkande och till världen. Forskningsfältet inkluderar konstitutiva frågor om språklig mening, utvecklingen av formell semantik för artificiella och naturliga språk, talaktsteorier samt språkets pragmatiska och sociala betydelse.
Språkfilosofi

Vetenskapsfilosofi
På Stockholms universitet bedrivs forskning i vetenskapsfilosofin. Vi anlägger ett meta-perspektiv på den vetenskapliga processen. Vi ställer bl a följande frågor: Hur går den vetenskapliga processen till? I vilket sätt och på vilka grunder kan vetenskapliga undersökningar sägas vara framgångsrika? Vad är relationen mellan vetenskapliga resultat och sanning?
Vetenskapsfilosofi
