Forskningsprojekt Anpassning till klimatförändringar i norra Östersjöregionen cirka 1500–1900
Hur har människor och samhällen historiskt sett anpassat sig till klimatförändringar? I detta projekt studeras hur man i tidigmodern tid påverkades av, och anpassade sig till, klimatvariationer i norra Östersjöregionen.
Projektet förväntas bidra med ny kunskap om klimatförändringar genom att:
- Uppskatta för norra Östersjöregionen hur klimatförändringars påverkan har varierat över tid och rum och hur pass framgångsrika olika anpassningsåtgärder har varit.
- Nå förbättrad förståelse för hur olika historiska aktörer påverkats av klimatvariabilitet i norra Östersjöregionen och vilken teknologi och vilka kulturella aspekter som utnyttjades i anpassningsprocessen.
- Utveckla nya verktyg för att studera historisk klimatanpassning på ett sådant sätt att resultaten från historiska studier av klimatanpassning kan utnyttjas i samtida och framtida klimatanpassningsarbete.
Projektbeskrivning
Projektet ”Anpassning till klimatförändringar i norra Östersjöregionen cirka 1500–1900” består av två delprojekt som tillsammans belyser effekten av, och anpassningen till, klimatförändringar på jordbruk och vintertransporter.
I projektet används både kvantitativa och kvalitativa metoder för att studera bland annat sambanden mellan skördar, temperatur och nederbörd och demografiska förändringar, samt inverkan av variationer i vinterklimatet på transporter på land och hav.
Resultatet förväntas utmynna i åtta vetenskapliga artiklar som skrivs tillsammans med två postdoktorer och ett antal andra samarbetspartner. Frågeställningar från liknande forskning på nutida klimatförändringar appliceras i detta projekt på historisk tid. Detta gör projektet nydanande.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Fredrik Charpentier Ljungqvist
Professor i historia, särskilt historisk geografi
Medlemmar
Andrea Seim
Doctor
Rodney Edvinsson
Professor
Martin Skoglund
Postdoktor