Forskningsprojekt Att hela samhällen: Effekten av den sociala kontexten på försoning mellan grupper (HEAL)
Konflikter mellan grupper ökar alltmer och deras skadliga effekter kvarstår ofta även efter att fredsavtal har nåtts. Detta understryker behovet av att identifiera evidensbaserade och effektiva interventioner för att förbättra intergrupprelationer i sammanhang som påverkas eller hotas av konflikt.

Även om interventioners effektivitet och utfall beror på den sociala kontext i vilken människor lever, har den mesta empiriska forskningen om intergruppinterventioner inte tagit hänsyn till denna sociala kontext.
Detta projekt syftar till att systematiskt undersöka påverkan av social kontext på effektiviteten av, processerna bakom och effektens hållbarhet hos väletablerade intergruppinterventioner genom att genomföra storskaliga online- och fältexperiment. Slutligen strävar detta projekt efter att identifiera effektiva interventioner som passar en mängd olika sociala kontexter och därigenom tillhandahålla evidensbaserade verktyg för fredsbyggande och konfliktförebyggande.
Projektbeskrivning
Det övergripande målet med detta projekt är att systematiskt undersöka påverkan av viktiga och befintliga kontextuella faktorer på effektiviteten av, processerna bakom och effektens hållbarhet hos intergruppinterventioner.
Dessa kontextuella faktorer innefattar
a. graden av konflikt och upplevt hot,
b. graden av integration kontra segregation inom de samhällen där människor lever,
c. etniska majoriteter kontra minoriteter och
d. sociala normer.
Projektet består av fyra sekventiella "arbetspaket" (AP). I AP1 och AP2 kommer vi att genomföra storskaliga longitudinella online-experiment i olika konfliktdrabbade länder. Dessa studier kommer att testa och jämföra effektiviteten, processerna och hållbarheten hos etablerade (AP1) och optimerade (AP2) interventioner på attityder mellan grupper och verkliga beteenden hos etniska majoriteter och minoriteter som lever i olika sociala kontexter.
I AP3, genom fältexperiment, kommer de mest effektiva intergruppinterventionerna att integreras i deltagarnas verkliga liv genom intergruppkontakt och multimedia. Efter att ha fastställt den sociala kontextens påverkan på förbättring av intergrupprelationer i verkligheten ämnar vi utveckla ett teoretiskt ramverk för att förbättra intergrupprelationer i olika kontexter där konflikt förekommer (AP4).
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Sabina Cehajic-Clancy
Professor

Medlemmar
Zaur Afandiyev
Doktorand

Rezarta Bilali
Associate Professor

Michal Bilewicz
Docent

Erik Bojerud
Projektkoordinator

Eran Halperin
Professor

Noemi Orabona
Doktorand

Alexandra Scacco
Professor
