Stockholms universitet

Forskningsprojekt Barns utforskande av sin egen och andras livsvärldar i möten med mer-än-människor

Forskningsprojektets övergripande målsättning är att bidra till en möjlig förskjutning av förskolans arbete med ekologisk hållbarhet genom att betona de sociala och relationella aspekterna av hållbarhet i barns interaktion med andra arter.

Syftet med forskningen är att i ett partnerskap med barnen producera kunskap om barns sinnliga, känslomässiga och kroppsliga upplevelser och föreställningar i, av och om andra arters livsvärldar.

På många förskolor runt om i Sverige idag arbetar man med hållbarhetsfrågor i undervisningen. Alla tre dimensioner; ekonomisk-, social- och ekologisk hållbarhet, ingår i arbetet men fokus läggs ofta på den ekologiska hållbarheten. Detta fokus kombineras ofta med ett utforskande arbetssätt där barnens egna intressen förväntas styra arbetet. Inom ramen för detta har projektet som syfte att utforska barns sinnliga, kroppsliga och känslomässiga upplevelser av livsvärldar i möten med andra arter och människor. Detta kommer ske i iscensatta, men även i spontana, möten med andra arter och människor. En arbetshypotes är att det gemensamma utforskandet av barnens egna tankar och föreställningar om andras livsvärldar kan bidra till en förskjutning inom hållbarhetsarbetet där den sociala dimensionen får ta en större plats i arbetet med den ekologiska hållbarheten. Genom att ta barnens förställningar och tankar om andra arters sinnliga, kroppsliga och känslomässiga livsvärldar på allvar kan barns relationer till andra arter förändras och utvecklas. Att få chansen att utveckla kunskap om sig själv, sina sinnesupplevelser, känslor och relationer till andra arter och människor kan leda till en annan social och relationell förståelse för dessa aktörer. Att de är viktiga och betydelsefulla i sig själva, inte för vad de bidrar med och hjälper oss människor med.

Handledare: Hillevi Lenz Taguchi

Projektbeskrivning

För att synliggöra och producera kunskap om detta kommer barnen, tillsammans med mig och pedagogerna, utforska och experimentera med olika uttrycksformer och sätt att artikulera sina tankar och uppfattningar om sin egen, olika arters och sina kamraters livsvärldar. Detta utforskande och experimenterande kommer att dokumenteras med videoobservationer, ljudupptagningar, fotografier, anteckningar, skisser, teckning och andra estetiska uttryckssätt. Exempel på sådana uttryck och artikulationer kan vara teckningar där barnen avbildar myror som utforskar en gammal stock, eller en rit där barnen sörjer en insekt som blivit trampad på. Det kan även vara lekar där barnen går in i roller som andra arter där de ger uttryck för beteenden eller känslor som kan beskriva andra typer av livsvärldar. Genom att karakterisera uttrycken och artikulationerna som framväxande i möten kan forskaren tillsammans med barnen producera kunskap om vad det innebär att vara, eller nästan vara, en myra, en snäcka, en sädesärla eller ett barn.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Erik Andersson Tahlén

Doktorand

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen
Doktorand Erik Andersson Tahlén. Foto: Privat.

Mer om projektet

Läs mer när Erik Anderss Tahlén i en intervju berättar mer om sin forskning och bakgrunden till att han valde just det ämnet.

Intervju med Erik Andersson Tahlén doktorand vid BUV

researchProjectPageLayout