Forskningsprojekt Dramabaserad andraspråksundervisning ur ett interaktionellt och multimodalt perspektiv
I det här projektet undersöker vi dramabaserad andraspråksundervisning ur ett multimodalt och interaktionellt perspektiv.
Tidigare studier har visat att nyanlända elever upplever att de har begränsade möjligheter till interaktion på svenska både i och utanför klassrummet. Genom en longitudinell forskningsdesign kommer vi att följa elever på språkintroduktionsprogrammet under ett läsår när de deltar i olika dramabaserade projekt.
Läs mer nedan under Projektbeskrivning.
Projektbeskrivning
Dramabaserad undervisning sätter kroppen och interaktionella färdigheter i centrum. Vi använder oss av multimodal interaktionsanalys för att på ett systematiskt sätt beskriva lärare och elevers användning av olika semiotiska resurser (meningsskapande tecken som gester, kroppshållning, prosodi, verbalspråk och artefakter), vilka former för språkligt och interaktionellt deltagande som erbjuds och hur elevernas interaktionella förmågor utvecklas över tid. Nyanlända elevers starkt varierande förutsättningar och behov gör att lärare behöver en bred repertoar av undervisningsmetoder.
Projektet bidrar med ny och fördjupad förståelse för dramabaserad språkundervisning som metod och didaktiskt förhållningssätt och kunskap om nyanlända elevers utveckling av interaktionella färdigheter över tid.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Maria Rydell
Docent, Universitetslektor
Medlemmar
Stefan Norrthon
Universitetslektor
Klara Skogmyr Marian
Docent, Universitetslektor