Forskningsprojekt Intergenerationell mobilitet: Nya perspektiv
Det är väl känt att inkomster, utbildning och social klass tenderar att överföras från föräldrar till barn. I detta projekt använder vi analyser av könsskillnader och analyser av barn till immigranter för att förnya begrepp och teorier så att de bättre fångar situationen i Sverige idag.
Mot en bakgrund av flera stora samhällsförändringar sedan mitten av 1900-talet – utbildningsexpansion, ökad jämlikhet mellan könen, ökad invandring, och ökad ekonomisk ojämlikhet – kommer vi att undersöka tre forskningsteman: (1) Hur har utbildningsexpansion och ökad jämlikhet mellan könen påverkat vikten av utbildningsnivå och utbildningsinriktning för socioekonomisk persistens över generationer? (2) Kan kamratpåverkan bidra till köns- och klasskonformism i karriärer? och (3) Kan de höga aspirationerna utgöra en språngbräda för uppåtgående mobilitet för barn till immigranter, och skiljer sig denna process för män och kvinnor?
Projektet kombinerar en makroorienterad ansats som ser på övergripande mönster och trender, med en mikroorienterad ansats som fokuserar på normer, självbild, och påverkan i kamratgrupper. Vi använder registerdata för hela befolkningen, och data från den svenska delen av CILS4EU (Children of Immigrants Longitudinal Survey in Four European Countries), och vi jobbar med dekomponeringstekniker, nätverksanalys, och metoder för kausal identifikation (t.ex. fixed effect- och IV-modeller). Genom att anlägga ett nytt fokus och ställa frågor från nya perspektiv hoppas vi kunna bidra till att dra upp konturerna för ett nytt teoretiskt ramverk om socioekonomisk mobilitet över generationer.
Projektmedlemmar
Medlemmar
Carina Mood
Professor
Tünde Dóra Lénárd
Doktorand
Xiaojie Xu
Doktorand