Forskningsprojekt Livslångt lärande i praktiken
Detta projekt syftar till att undersöka lärandet hos läkare från olika specialistområden. Både vad gäller deras informella och formella kompetensutveckling i olika utbildningsmiljöer samt hur denna bidrar till utveckling av den kliniska verksamheten.
Med bas i vår och andras tidigare forskning kommer vi att undersöka hur läkares lärande bidrar till utveckling av verksamheten för att skapa så bra patientvård som möjligt. Formell kompetensutveckling kan innebära deltagande i kurser och konferenser; informell kompetensutveckling kan vara undervisning, handledning samt lärande genom möten och nätverk på arbetsplatsen.
Genom en jämförande fallstudie följer vi läkare inom tre olika specialiteter och hur de utvecklar sin kunskap vad gäller olika slags kliniska och pedagogiska arbetsuppgifter, såsom handledning av kollegor och studenter under utbildning.
I förlängningen förväntar vi oss att studiens resultat kan påverka både det sätt som kompetensutveckling organiseras, hur verksamheten ser på medarbetares engagemang i fortbildningsinitiativ och värderingen av det livslånga lärandet. Vår förhoppning är att kompetensutveckling därmed får en tydligare plats i organisationen, inte bara som tillfälligt frånvarande medarbetare, utan som en process som involverar hela kliniken i ett gemensamt utvecklings- och innovationsarbete.
Projektet har utvecklats av Professor Klara Bolander Laksovs medicinpedagogiska forskargrupp och bygger på 10 års forskning inom medicinsk pedagogik.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Klara Bolander Laksov
Professor
Medlemmar
Linda Stabel Sturesson
Agnes Elmberger
Cormac McGrath
Universitetslektor