Forskningsprojekt Ojämlika familjer
En kartläggning av ojämlikhet mellan och inom svenska hushåll enligt flera dimensioner av socioekonomisk status.
De senaste decenniernas expansion av högre utbildning innebar en stor förändring av det svenska samhället, då kvinnor tredubblade (och män fördubblade) sin utbildningsnivå. Samtidigt skedde många andra förändringar av det svenska samhället som är viktiga för familjebildande. Detta inkluderar förändringar i klasstrukturen (allt fler anställda har tjänstepositioner), inkomstfördelningen (allt fler har högre inkomster, och ojämlikheten i inkomst har ökat) och i könsrollerna (män och kvinnor strävar i ökad utsträckning efter liknande mål avseende arbete och familj). Mitt övergripande forskningsmål är att studera den förändrade betydelsen av socioekonomisk status för ojämlikhet mellan och inom familjer.
Det här projektet består av tre studier som skall vidareutveckla detta forskningsmål. Den första behandlar frågor som: Hur ser de svenska hushållen ut? Vilka bor ensamma, vilka bor med en partner, och vilka bor med (sina egna) barn? Hur är hushållens sammansättning relaterade till socioekonomiska statusvariabler som utbildning, inkomst, klass och yrkesprestige för män och kvinnor? Här vill jag bidra till debatten om social isolering.
I den andra studien frågar jag: Hur sannolikt är det att man hittar en partner på sin arbetsplats eller högskola? Hur viktiga är individuella egenskaper samt sammansättningen av individer på högskolor/arbetsplatser för denna sannolikhet? Här vill jag bidra till debatten om statushomogami. Slutligen: Inom hushållen, har män eller kvinnor högre status? Hur ser det ut om status mäts som utbildning, klass eller inkomst? Är det sannolikt att de observerade mönstren för (o)jämlikhet beror på bredare sociala ojämlikheter eller drivs de av preferenser? Här vill jag bidra till debatten om jämställdhet och sambanden mellan kön och resurser i vårt samhälle.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Margarita Chudnovskaya
Forskare