Forskningsprojekt Politiska och distributiva konsekvenser av den koldioxidfria välfärdsstaten
Projektet analyserar hur miljöskatter och andra avgifter samverkar med socialpolitiken, samt hur detta samspel påverkar det politiska förtroendet. Vi utvecklar en ny metod för att mäta distributiva effekter av miljöpolitiken. Genom att kombinera policydata och opinionsundersökningar analyserar vi också de politiska konsekvenserna av detta samspel.
Många offentliga åtgärder som införs på klimatområdet för att motverka global uppvärmning har distributiva och därmed politiska effekter. Ekonomiska styrinstrument såsom koldioxidskatter och avgifter tenderar att vara regressiva, då de utgör en större andel av låginkomsthushållens budget. Utan en omfördelande socialpolitik kan länder hamna i en ond spiral av gröna policyåtgärder, ökad ojämlikhet, och en urholkning av politiskt förtroende.
Projektet genererar ny kunskap om hur länder kan utveckla en socialt hållbar miljöpolitik och effektivt ställa om till ett koldioxidneutralt samhälle. Projektet är uppdelat i tre moduler. I en första modul samlar vi in nya miljöpolitiska data som harmonierar med de data som redan finns tillgängliga över socialpolitikens generositet och täckning i befolkningen. Vi får här ett kvantitativt och jämförbart mått på hur höga miljöskatterna (alt. avgifterna) är i Sverige och andra länder över tid.
I en andra modul använder vi Euromod, som är en simuleringsmodell över skatte- och bidragspolitiken i de europeiska länderna. Genom att kombinera Euromod och våra nya data över miljöpolitiken kan vi i detalj studera de distributiva effekterna av olika miljöskatter i länder med skilda socialpolitiska system. En övergripande fråga i denna del av projektet är i vilken utsträckning den omfördelning som sker inom socialpolitiken motverkar miljöskatternas förmodade regressiva effekter?
I en tredje modul analyseras miljöpolitikens effekter på förtroendet för regeringsmakten i Sverige och andra europeiska länder. Vi kommer använda en databas som sammanställt en mängd olika opinionsundersökningar för ett stort antal länder under det senaste decenniet. Till skillnad från valundersökningsdata, har vi här tillgång till många fler mätpunkter, vilket ökar möjligheterna att observera hur införandet av nya miljöskatter påverkar det politiska förtroendet. En central fråga är huruvida socialpolitiken inverkar på detta samband.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Kenneth Tommy Nelson
Professor
Medlemmar
Andreas Duit
Professor