Forskningsprojekt Socialtjänstens arbete med brottsprevention - förutsättningar, arbetssätt och utfall
Programmet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan kriminologiska institutionen (SU), institutionen för socialt arbete (SU) och socialförvaltningen i Stockholms stad. Forskningen kommer att bedrivas i 6 år från och med hösten 2024.
Forskningsprogrammet ”Socialtjänstens arbete med brottsprevention – arbetssätt, förutsättningar och utfall” finansieras av FORTE och har ett övergripande fokus på hur Socialtjänsten fungerar som arena för brottsprevention. Detta breda perspektiv inkluderar allt ifrån generella aktiviteter riktade mot alla barn (delmoment 1) till riktade insatser (delmoment 2) samt eftervård av unga som skrivs ut från placering (delmoment 3).
En utgångspunkt för forskningens inriktning är det ökade trycket på socialtjänsten att arbeta med unga lagöverträdare som en konsekvens av den senaste tidens ökning av skjutningar. Under tiden som forskningen bedrivs kommer till exempel flera nya lagar att implementeras som ytterligare betonar socialtjänstens brottsförebyggande insatser. Ambitionen är också att ta hänsyn till den komplexitet som just nu präglar området barn och unga som begår brott. Den politiska och offentliga uppmärksamheten kring detta område är enorm, samtidigt som skol- och boendesegregationen har gjort att skillnaderna i ungas livsvillkor har ökat, vilket försvårar socialtjänstens förutsättningar att arbeta brottsförebyggande. Forskare inom kriminologi och socialt arbete, bland annat flera av de som ingår i forskargruppen för detta program, har återkommande fört fram kritik mot det repressiva och straffande tonläge som just nu präglar den kriminalpolitiska debatten. Forskargruppen förespråkar alltså förebyggande insatser med stöd i forskningen som alternativ till repressiva åtgärder, men för att sådana åtgärder ska kunna lyftas fram behöver förutsättningar synliggöras, arbetssätt och utfall studeras.
För att besvara den övergripande frågeställningen om hur socialtjänsten fungerar som arena för brottsprevention kommer ett brett spektrum av specifika frågeställningar behandlas med hjälp av en tvärvetenskaplig ansats bestående av både kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder. Professionellas och unga mottagares upplevelser av socialtjänstens insatser kommer till exempel att studeras med hjälp av intervjuer och observationer, medan relationen mellan olika typer av åtgärder och utfall, såsom brottslighet och skolresultat, kommer att studeras kvantitativt med hjälp av akt- och registerdata.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Julia Kristin Sandahl
Forskare
Medlemmar
Emelie Shanks
Universitetslektor, docent. Stf prefekt
Maria Andersson Vogel
Forskare
Tove Pettersson
Professor
Anna Kahlmeter
Forskare
Felipe Estrada Dörner
Prefekt