Stockholms universitet

Forskningsprojekt Stormbanors intensitet och molnåterkopplingar i medelbreddgrader

Molnen i tropikerna och medelbreddgraderna bidrar ungefär lika mycket till den globala molnåterkopplingen. Det finns dock ingen accepterad förklaring till varför den i medelbreddgraderna är positiv eller vilka mekanismer som bestämmer dess magnitud.

Detta projektet ämnar testa en ny teori för molnåterkopplingar på medelbreddgrader, där osäkerheterna är särskilt stora. Teorin förutsäger att en klimatuppvärmning leder till färre och mindre kraftiga stormar på medelbreddgrader i allmänhet (även om förekomsten av sällsynta, extrema stormar fortfarande kan öka). Svagare stormar resulterar i minskad molnighet, vilket i sin tur leder till minskad reflektion av solljus och därigenom ökad uppvärmning av jordytan.

Projektet syftar till att minska osäkerheten kring klimatkänsligheten, d.v.s. den temperaturökning som orsakas av en fördubbling av atmosfärens koldioxidhalt, som är en viktig obesvarad forskningsfråga. Ökad förståelse av molnresponsmekanismer kan leda till viktiga förbättringar av klimatmodeller och tillförlitligheten hos deras prognoser för framtida klimatförändringar.

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Rodrigo Caballero Augi

Professor i dynamisk meteorologi

Meteorologiska institutionen (MISU)
Rodrigo Caballero

Medlemmar

Casey Wall

Biträdande lektor

Meteorologiska institutionen (MISU)
Casey Wall profile picture. Photo: Emma Wall

researchProjectPageLayout