Stockholms universitet

Forskningsprojekt Utveckling av nationellt behörighetsprov för tillträde till högskoleutbildning

Forskargruppen PRIM medverkar i ett regeringsuppdrag till Universitets- och högskolerådet att ta fram ett nationellt behörighetsprov för tillträde till högskoleutbildning.

För att skapa fler vägar till högskolan och ta tillvara personers kompetens har regeringen fattat beslut om en försöksverksamhet med ett nationellt behörighetsprov för tillträde till högskoleutbildning. Ett godkänt resultat från provet kommer att ge grundläggande behörighet till högskolan. Uppdraget att ta fram ett prov för försöksverksamheten har Universitets- och högskolerådet.

Att ta fram ett helt nytt prov kräver utveckling av ramverk, metodutveckling och instrumentutveckling. En arbetsgrupp med externa forskare och experter inom provkonstruktion har utvecklat ett ramverk och är ansvariga för att utveckla och utforma ett instrument. Arbetet leds av forskare från Göteborgs universitet.

Provet planeras att mäta kompetenser som individer skaffat sig genom arbete, studier eller annan verksamhet och som motsvarar de som en gymnasieexamen ger. Det handlar till exempel om kunskaper i bland annat engelska, svenska och matematik, men också om ett antal kognitiva kompetenser, till exempel vetenskapligt förhållningssätt och problemlösningsförmåga. Provet kommer att utvärderas under en försöksverksamhet 2022 och 2023.

Forskargruppen PRIM medverkar i att utveckla och konstruera behörighetsprovet samt i att analysera provresultaten. Arbetet i PRIM fokuserar främst de delar som berör kompetenser inom matematik och problemlösning. I arbetet ingår metodutveckling, instrumentutveckling och instrumentdesign.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Samuel Sollerman

Föreståndare PRIM, universitetslektor

Institutionen för ämnesdidaktik
Samuel 2020

Medlemmar

Jenny Ek

Provutvecklare

Institutionen för ämnesdidaktik
Jenny Ek