Elever lärde varandra fysik på Fysiktävlingen
Första pris gick till Fysikforskarna från Visättraskolan med ”Bernoullis teori”. De valde ett besök på Tom Tits. 9 lag i årskurs 5 och 6 från fem skolor i Stockholmsområdet deltog i Fysiktävlingen 2024. När eleverna presenterade sina bidrag lärde de varandra fysik.
Eleverna lärde av varandra och delade med sig av sin kunskap till varandra dels på skolorna innan tävlingen, och dels under dagen för Fysiktävlingen. Fysikdemonstrationer är ett bra sätt att förklara fysikaliska fenomen och grundläggande principer i naturvetenskap.
I årets tävling deltog 9 lag i årskurs 5 och 6 från fem skolor i Stockholmsområdet. Varje lag bestod av 2-5 deltagare som demonstrerade ett fysikaliskt fenomen på max fem minuter. Bidragen bedömdes av en enväldig jury och generösa sponsorer bidrog med populära priser. De lag som vunnit första till tredje pris får välja bland besök på Tom Tits, Tekniska muséet och Naturhistoriska riksmuséet. Alla lagen belönas också med diplom och ett antal pedagogiska priser.
Pristagarna i Fysiktävlingen 2024
Första pris - Fysikforskarna från Visättraskolan
Juryns motivering till första priset som gick till lag Fysikforskarna från Visättraskolan, klass 5A, löd på följande sätt.
“Hela rummet drogs med i en välkoreograferad presentation där ett avancerat fysikaliskt fenomen förklarades på ett upplyftande sätt."
De visade flera presentationer som utgick från Bernoullis teori.
Andra pris - SF NO-klubb från Södertörns friskola
Juryns motivering till andra priset som gick till lag SF NO-klubb i klass 6B från Södertörns friskola, löd på följande sätt.
"En gripande historia invävd Tydliga förklaringar invävda i en gripande historia. Bra beskrivet hur solens strålar ger oss energi via vinden."
Tredje pris - Group A från Engelska skolan Norr
Juryns motivering till treje priset som gick till lag Group A från Engelska skolan Norr, löd på följande sätt.
"Med enkla medel och tydliga förklaringar övertygar de oss om att luft tar plats."
Mer information
Fysikums Facebook-sida för fysiklärare
Naturvetenskapligt basår (60 hp)
Kandidatprogrammet i fysik (180 hp)
Masterprogram i fysik (120 hp)
Masterprogram i teoretisk fysik (120 hp)
Masterprogram i beräkningsfysik (120 hp)
Masterprogram i medicinsk strålningsfysik (120 hp)
Sjukhusfysikerprogrammet (300 hp)
Senast uppdaterad: 5 november 2024
Sidansvarig: Gunilla Häggström, Kommunikatör, Fysikum