Nyheter

• Inkomst och utbildning påverkar barnafödande i lesbiska par 2020-10-30 Inkomst och utbildning har betydelse för vilka lesbiska par som skaffar barn. Vem som bär barnet verkar däremot avgöras av andra faktorer – det visar en ny studie vid Institutet för social forskning.
  • Valberedningens förslag till vicerektorer 2020-10-28 Här presenteras valberedningens förslag till vicerektorer för Humanvetenskapliga området. Förslaget gäller mandatperioden 2021-2023.
  • Läsutveckling hos nyanlända genom samverkan 2020-10-26 Hur lär man sig att läsa på ett nytt språk och hur kan forskare samarbeta med skollärare? Maria Lim Falk beviljades 295 000 kronor i samverkansmedel för sitt forskningsprojekt som främjar utbildningsutveckling bland nyanlända gymnasieelever.
  • Valberedningens förslag till fakultetsnämnden för mandatperioden 2021–2023 2020-10-26 Här presenteras valberedningens förslag till dekanus och prodekaner samt ledamöter och suppleanter i fakultetsnämnden. Förslaget gäller mandatperioden 2021-2023.
  • Valresultat Samhällsvetenskapliga fakulteten 2020-10-26
  • Profilseminarium: Forum för Bostadsforskning i Stockholm 2020-10-21 Bostadsforskning är ett komplex fält som kräver flera olika perspektiv. Hur etablerar vi egentligen samarbeten mellan forskare inom fältet? Välkommen till Humanvetenskapliga områdets profilseminarium för profilområdet Samhälle, organisation och individ, den här gången om samverkansinitiativet Forum för Bostadsforskning (FBS).
  • Coronapandemin tvingar forskare att tänka om 2020-10-19 Utbrottet av covid-19 har påverkat samhället i stort, även forskningen och enskilda forskare. Flera forskningsmiljöer på Stockholms universitet har blivit begränsade av pandemin, men det finns också forskare som ser fördelar med den nya situationen.
  • Kränkningar och kärlek sammanvävs i ungdomars nätvardag 2020-10-16 I en ny avhandling kartlägger Kim Sylwander unga tjejers vardag på sociala medier – en miljö där hat och kränkande handlingar sammanvävs med vänskapsyttringar och kärlek.
  • Valresultat för dekanat och fakultetsnämnd 2020-10-14 Val till fakultetsnämnd och dekanat inom Humanistiska fakulteten för mandatperioden är nu klart. Valet avser mandatperioden 2021-2023.
  • Bildningspodden live på Accelerator: Frida Kahlo 2020-10-13 Bildningspodden tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska bjuder in till ett samtal på konsthallen Accelerator om den ikoniska konstnären Frida Kahlo
  • Kulturell evolution ämne för nya kurser 2020-10-06 Den som vill lära sig mer om kulturell evolution utifrån tvärvetenskapliga perspektiv kan till våren söka två nya masterkurser vid Stockholms universitet. Kurserna välkomnar studenter från alla fakulteter.
  • Fanny Forsberg Lundell: Vi behöver vidga synen på migration och språkinlärning 2020-10-02 Vad innebär kulturell migration och vad skapar en effektiv språkinlärning? Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Stockholms universitet.
  • Nya teman och kurser inom forskarskolan, läsåret 2020/2021 2020-10-01 Under läsåret 2020/2021 erbjuder Humanistiska fakultetens forskarskola två nya teman och fyra fristående kurser. Totalt erbjuds tolv olika kurstillfällen under läsåret. Som vanligt är teman och kurser kostnadsfria och öppna för alla som är antagna till forskarutbildning, oavsett fakultet eller lärosäte.
  • Kritisk granskning på internet är mer än källkritik 2020-09-29 Tack vare internet har det aldrig varit lättare att ta del av forskningsrön och annan information om hälsa. Men vad är trovärdigt? Och hur ska man tolka motstridiga argument? En ny avhandling undersöker hur gymnasieelevers förmåga till kritisk granskning kan utvecklas i naturvetenskaplig undervisning.
  • Folkhälsovetenskap – ett dynamiskt och aktuellt ämne  2020-09-17 Folkhälsovetenskap är ett ämne med ständig samhällsrelevans. I och med coronapandemin så har intresset ökat – vilket märks på söktrycket till sommarens kurser. Mikael Rostila är prefekt vid Institutionen för folkhälsovetenskap på Stockholms universitet och arbetar just nu med ett projekt kopplat till pandemins effekter.

OMRÅDESNÄMNDEN

Områdesnämnden för humanvetenskap
SE-106 91 Stockholm, Sweden

Områdesnämndens fakturaadress
Postbox 50741
202 70  Malmö

Ange alltid "Er referens: 701" när beställning med faktura görs.

OMRÅDESKANSLIET

Områdeskansliet för humanvetenskap
Hus A, plan 2 och 3, Frescati
Universitetsvägen 10 A

Områdeskansliet för humanvetenskap
SE-106 91 Stockholm, Sweden

Områdeskansliets fakturaadress
Postbox 50741
202 70  Malmö

Ange alltid "Er referens: 652" när beställning med faktura görs.

Kontaktuppgifter till kansliets personal