Nyheter

• Våld i kärleksrelationer vanligt bland unga 2021-05-12 Många ungdomar blir utsatta för våld eller trakasserier i den egna kärleksrelationen. Skolan och hemmet är platser där våldet sker och där vuxna ofta finns närvarande. Det framkommer i den första större svenska studien om ungas våld i relationer.
  • Campus Frescati agerade uppsamlingsplats vid masstestning 2021-05-11 Nyligen genomförde Folkhälsomyndigheten en landsomfattande testning av befolkningen, i syfte att få en ögonblicksbild av smittläget. Campus Frescati agerade uppsamlingsplats åt Hemvärnet som hjälpte till under insatsen GLORIA 14.
  • INSTÄLLT! Symposium: migration och integration – möte mellan forskning och praktik 2021-04-26 Uppdatering: Med anledning av det rådande smittskyddsläget har organisationskommittén beslutat att ställa in symposiet "Migration och integration – möte mellan forskning och praktik", som skulle ha ägt rum den 2 juni. Förhoppningen är att genomföra under 2021. Information om detta kommer.
  • Sårbart system för arbetskraftsinvandring i Sverige 2021-04-26 Systemet för arbetskraftsinvandring i Sverige innebär en obalans i förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare. Det skapar en sårbarhet för migranter och en tillvaro präglad av osäkerhet, menar Linn Axelsson, forskare i kulturgeografi vid Stockholms universitet.
  • Karriärdag för doktorander 2021 2021-04-23 Här hittar du programmet för karriärdagen för doktorander som snart ska disputera eller nyligen har disputerat.
  • Bildningspodden #127 | Carl von Linné 2021-04-22 Han brukar kallas Blomsterkungen och det sägs ibland att svenskens kärlek till naturen stammar direkt från Linné. Men vad vet vi egentligen om honom? Bildningspodden ger en introduktion till Carl von Linnés liv och verk.
  • ”Shut up and write” skapar digital gemenskap hos doktorander 2021-04-13 Doktorander på Stockholms universitet har tagit egna initiativ för att skapa gemenskap över Zoom. Upplägget kallas för "Shut up and write" och går ut på att starta veckan tillsammans genom att skriva under tystnad.
  • Socialt nätverk ökar chansen till jobb bland unga 2021-04-13 Ett stort socialt nätverk ökar möjligheten till lyckat jobbsökande bland unga vuxna. Personer med sociala nätverk söker nämligen jobb mer genom kontakter och mindre genom arbetsförmedlingar, visar en ny studie.
  • Bildningspodden #126 | Staden 2021-04-09 Få moderna fenomen är så romantiserade som storstaden. Men vad är egentligen en stad? Bildningspodden spårar stadens historia tillsammans med urbanhistorikern Håkan Forsell.
  • Säsongspremiär av Bildningspodden 2021-04-08 När utvecklades egentligen det första moderna vaccinet? Och vad kan vi lära oss av 1800- och 1900-talets stora vaccinationer under den nuvarande pandemin? Den folkbildande podcasten Bildningspodden är tillbaka, den här gången med ett avsnitt om vaccinets historia.
  • Ett år av distansarbete inom de estetiska ämnena 2021-03-31 I mars 2020 gick Stockholms universitet över till forskning och undervisning på distans, som en åtgärd för att minska samhällsspridningen av Covid-19. Ett år senare är campus öde fortfarande till största del öde. Elisabeth Mansén och Malin Hedlin Hayden är båda verksamma på Institutionen för kultur och estetik och ger sina perspektiv på omställningen efter ett år av distansarbete.
  • Ny centrumbildning samlar expertis inom penningpolitik 2021-03-29 Centrum för penningpolitik och finansiell stabilitet (CeMoF) är en ny, tvärvetenskaplig satsning vid Stockholms universitet. Verksamheten ska utbilda doktorander och stärka universitetets position som ledande i Europa inom penningpolitik och finansiell stabilitet.
  • Helena Bani Shoraka: Samverkan är att ha örat mot marken 2021-03-26 Vilken roll har tolkar att spela i integrationsarbete? Och hur kan aktörer på tolkfältet mötas? Samverkansprogrammet för migration och integration intervjuar Helena Bani Shoraka, universitetslektor i översättningsvetenskap med inriktning mot tolkning samt initiativtagare till Tolkarenan.
  • Med bloggen som verktyg i forskning om olivolja 2021-03-24 Elin Linder tog en doktorandkurs i att nå ut med forskning till en bredare publik. Resultatet blev en välbesökt blogg där hon varvar reflektioner från fältstudierna i Italien med dikter och fotografier.
  • Jonas Häckner: "Nya dekanatet är ett dream team" 2021-03-24 Samhällsvetenskapliga fakulteten har sedan januari 2021 ett nytt dekanat. Vi möter professor Jonas Häckner vid Nationalekonomiska institutionen som är ny prodekan.

OMRÅDESNÄMNDEN

Områdesnämnden för humanvetenskap
SE-106 91 Stockholm, Sweden

Områdesnämndens fakturaadress
Postbox 50741
202 70  Malmö

Ange alltid "Er referens: 701" när beställning med faktura görs.

OMRÅDESKANSLIET

Områdeskansliet för humanvetenskap
Hus A, plan 2 och 3, Frescati
Universitetsvägen 10 A

Områdeskansliet för humanvetenskap
SE-106 91 Stockholm, Sweden

Områdeskansliets fakturaadress
Postbox 50741
202 70  Malmö

Ange alltid "Er referens: 652" när beställning med faktura görs.

Kontaktuppgifter till kansliets personal