Var med och lyft fram kvinnorna som kämpade för rösträtt!

Monir Bounadi & Mattias Folkestad

Tillsammans med Riksarkivet söker doktoranderna Mattias Folkestad och Monir Bounadi hjälp av allmänheten för att digitalisera en av Sveriges största politiska namninsamlingar. 

Bakgrund

I september 1921 genomfördes det första riksdagsvalet i Sverige där både kvinnor och män fick rösta. Beslutet om kvinnors rösträtt hade föregåtts av en lång politisk kamp som leddes av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR).  

År 1913 tog LKPR initiativ till en masspetition. Genom ett omfattande arbete kunde man 1914 överlämna drygt 350 000 namnunderskrifter till Riksdagen. Namnen utgör cirka 18 procent av Sveriges kvinnor över 18 år vid den tiden.

Klicka här för att delta i projektet

Alla som kan läsa skrivstil kan vara med och bidra. Genom att tyda varje namnunderskrift och kvinnans, yrke, titel och adress bidrar du till att skapa unik forskningsdata. Informationen kommer sedan att bli fritt tillgänglig för alla via Riksarkivets webbplats.

Namnlistorna är organiserade per län och ort, så om du vet var någon släkting bodde under 1913 har du en chans att hitta just henne på listan. 

Just nu finns listor från:

Hallands Län

Gotlands Län

Jönköpings Län

Jämtlands Län 

Fler län publiceras löpande. Vill du veta när nya län publiceras kan du skicka ett mail till adressen medborgarforskning@riksarkivet.se och ange "rösträtt" som ärende.

Klicka här för mer information på Riksarkivets webb