Våra utbildningar

Geologiska vetenskaper utgör en betydande akademisk disciplin. Ämnesfältet bidrar med central kunskap till samhället om mineralresurser och energi, grundvattentillgångar, klimatets långsiktiga utveckling och naturkatastrofer som tsunamis, jordskred, vulkanutbrott och jordbävningar.

Hitta din utbildning

Besök din kurssida för mer detaljerad information om din kurs.

Till IGVs kurs- och programlista

 

• Programmet för geovetenskap

Geovetenskap är läran om planeten jorden. Kunskap om berg, jord, landformer, grundvatten och klimat är av stor betydelse för ett uthålligt samhälle, med avseende på naturresursutnyttjande, markanvändning och miljöproblem. Kandidatprogrammet i geovetenskap är ett samarbete med Institutionen för naturgeografi.

Länk till programmet

• Programmet för marin geovetenskap

Ett program för dig som har en passion för havet. Kunskap om våra hav och havsbottnar är avgörande för ett hållbart användande av haven. Efterfrågan på marin kunskap ökar globalt, regionalt och lokalt. Många företag och myndigheter jobbar med kartläggning av havsbottnar, bedömning inför installationer på havsbotten, samt deras miljöpåverkan i våra hav och längs våra kuster. Programmet är framtaget för att möta dessa kunskapsbehov.

Länk till programmet

 

• Distansprogrammet i geovetenskap

Distansprogram organiseras av Institutionen för geologiska vetenskaper och Institutionen för naturgeografi. Programmets kursstruktur skiljer sig delvis från det campusbaserade programmet i Geovetenskap.

Länk till programmet

 

• Masterprogram i Geologiska vetenskaper

Programmet omfattar studiet av de processer som format vår planet, från plattektoniska effekter avseende bergskedjebildning och bassängutveckling till att förstå bakomliggande orsaker till vulkanism och jordbävningar.

Länk till programmet

• Masterprogram i Geokemi

Geokemi är vetenskapen om kemiska processer samt ämnens och molekylers koncentration och fördelning på jorden och i solsystemet. Geokemi använder grundläggande kemiska begrepp och analytisk kemi för att förstå jordens och solsystemets uppbyggnad och utveckling. Geokemi omfattar kemisk analys av luft, vatten, jord, sediment och bergarter. Nyckeln till ämnet geokemi är studier av hur ämnen och molekyler transporteras genom det dynamiska jordsystemet över lokal, regional, och global skala, vilket återspeglas i konceptet geokemiska kretslopp.

Länk till programmet

• Masterprogram i Klimatvetenskap

Photo: Nina Kirchner

OBS! Programmet är under rekonstruktion.
Programmet är till sin natur tvärvetenskapligt. Det understryker klimatvetenskapens bredd och ger en överblick över klimat- och miljöförändringar på en rad rumsliga och temporära skalor.
Programmet organiseras av Bolincentret för klimatforskning.

 

Institutionen för geologiska vetenskaper ger tre forskarutbildningsprogram: Geokemi, geologi och maringeologi. Utbildningen avslutas med en filosofie licentiatexamen och/eller en filosofie doktorsexamen i ett av de tre ämnen.

Läs mer om vår doktorsutbildning:

Doktorandutbildning

Doktorandhandbok (på engelska)

 

Ämnesansvariga professorer för de tre programmen är:

Magnus Mörth, magnus.morth@geo.su.se
Alasdair Skelton, alasdair.skelton@geo.su.se
Martin Jakobsson, martin.jakobsson@geo.su.se

Frågor om ansökningar och annat ställs till:

studierektorn för den högre utbildningen | Malin Kylander, malin.kylander@geo.su.se

Antagning till forskarutbildningsprogrammen kan endast ske genom att ansöka till en (eller flera) utlyst(a) doktorandanställning(ar). När du ansöker, följ noga instruktionerna som anges i utlysningen och skicka in dina dokumet senast sista ansökningsdag.

Om institutionen beslutar lysa ut doktorandanställningar gäller följande datum:

Den 15 januari och den 15 september: Tillgängliga anställningar annonseras
Den 15 februari och den 15 oktober: Sista ansökningsdag.

 

Om du vill lära dig mer om ett gammalt intresse, stimulera ditt sinne eller lära dig något nytt och intressant, då är en av våra populära kvällskurser svaret. De flesta kurserna ger dig också möjligheten att utforska geologiska underverk i världen tillsammans med andra livslångt lärande-studenter under studiebesök.

Några kurser som du kan läsa hos oss:

  • Artbildning och utdöenden i tid och rum
  • Dinosaurier – deras utveckling och utdöende
  • Grundämnenas upptäckt
  • Havet
  • Klimatförändring – ett geologiskt perspektiv
  • Livets utveckling
  • Sveriges geologi från urtiden till framtiden
  • Världens vulkaner
 

Kursen omfattar två månaders avancerad fältpraktik inom det privata eller offentliga näringslivet under ledning av både universitetslärare och arbetsgivare.

Ett för beställaren användbart arbete skall produceras under praktiken, vilket ska innehålla en kort introduktion och motivering av arbetet, en redovisning av aktiviteter och korta slutsatser inklusive nödvändiga referenser. Kursen ges hela året.

Forskningspraktik i geologiska vetenskaper I BSc 7.5 hp
Forskningspraktik i geologiska vetenskaper II BSc 15 hp
Praktik i geologiska vetenskaper MSc 7.5 hp
Praktik i geologiska vetenskaper MSc 15 hp

 

Här kan du se en lista, i alfabetiskorder, på alla våra kurser och program med kurskod, nivå, poäng, termin, period och om de går on-site eller på distans.

Listan

 

Ämnet geologi, geokemi och geofysik

A cyclostratigraphy field excursion, Sicily, Monte San Nicola.
Photo: Helen Coxall

Geologi, geokemi och geofysik handlar om saker som du måste se och känna på i verkligheten och därför kommer du att få varva de teoretiska studierna med praktiska moment som laborationer, fältstudier och exkursioner i Sverige och utomlands.

Kurser och program erbjuds både på grundnivå och på avancerad nivå (masternivå och doktorandnivå). Kurser kan läsas inom program eller som fristående kurser.

 

Läs mer om ämnet

Viktiga datum för antagning

Terminstider och periodindelning

 

Forskning inom ämnet

Christian Stranne in front of 5 screens working with bathymetry data on icebreaker oden
Foto: Björn Eriksson

Geologiska vetenskaper bidrar med vetenskaplig kunskap och förståelse om hur planeten jorden utvecklats som ett sammansatt system. Vetenskapsfältet omfattar därför många olika deldiscipliner som studier av planetens sammansättning, dynamiska processer från kärna till skorpa, spridning och omsättning hos kemiska grundämnen, planetens historia från urtid till nutid samt tillstånd och variationer hos hav och atmosfär.

Stockholm är ett ledande center för geovetenskaplig forskning i Sverige. Forskningen vid Institutionen för geologiska vetenskaper är starkt integrerad med Bolincentret och Östersjöcentrum.

Läs mera om forskning inom institutionen för geologiska vetenskaper

 

Kontakt

Studievägledare

Elisabeth Däcker, elisabeth.dacker@geo.su.se

Andra kontakter under Utbildning

Kontakt

Webbadministratör
webmaster@geo.su.se

På denna sida

Hitta din utbildning