Kandidatprogram i geovetenskap, distansutbildning

Geovetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som omfattar geologi och naturgeografi. Ämnet handlar om planeten Jorden (Tellus). Som geovetare studerar du hur Jorden bildades för drygt 4,5 miljarder år sedan, hur Jorden har förändrats och hur Jorden kommer att förändras i framtiden. Du lär dig om mineral och bergarter, plattektonik, hav och bergkedjors uppkomst, naturkatastrofer och naturresurser, biosfären, hydrosfären, landskapets och klimatets pågående utveckling samt hur människan påverkar och påverkas av geovetenskapliga processer i såväl ett lokalt som globalt perspektiv.
Som geovetare kan du arbeta med prospektering av naturresurser, natur- och miljövård, samhällsplanering, markundersökningar, miljöutredningar, geovetenskapliga riskanalyser i Sverige och utomlands. Du kan också arbeta med globala miljöfrågor som rör t.ex. klimat, vattenförsörjning och naturkatastrofer.
Kandidatprogrammet i geovetenskap, distans är en treårig utbildning som till minst 75 % (135 hp) ges i form av distanskurser som läses i egen takt utan obligatoriska träffar. De flesta av våra distanskurser kan påbörjas när som helst under höst- och vårtermin när ansökan är öppen. I programmet ingår tre obligatoriska intensiva kurser i praktisk geovetenskap som ges dels i form av laborationer och dels i form av fältarbete. Dessa fältkurser ges inte på distans och man är bortrest i drygt en vecka vardera.
Utbildningen börjar med ett basår då du lär dig de teoretiska och praktiska grunderna i de geovetenskapliga ämnena geologi och naturgeografi. Det andra året är en fördjupning inom såväl geologiska som naturgeografiska ämnen som tex petrologi, strukturgeologi, klimatologi eller GIS. Under det tredje året studeras påbyggnadskurser, lära dig mer om vetenskapliga principer och metoder, och dessutomoch kommer du att genomföra ett självständigt arbete på 15 hp eller 30 hp.
-
Programöversikt
Programmet börjar (år 1) med en bred introduktion till geovetenskap. Denna inledning börjar med kurser i geovetenskap teori (Tellus I) och fortsätter med kurser som täcker grundläggande teman i geologi och naturgeografi (Tellus II). Det inledande året avslutas med två intensiva campus/fältkurser (Tellus III), som omfattar de praktiska aspekterna av geovetenskap som inte kan läsas på distans. Under år 2 och 3, kan eleven välja från ett utbud av kurser som erbjuds av Institutionen för geologiska vetenskaper och Institutionen för naturgeografi. De flesta av dessa kurser ges helt på distans. Vissa kurser kan ha särskilda behörighetskrav (se länkar till programkurser). I slutet av det andra studieåret ska programstudenterna läsa ytterligare en fältkurs (Fältstudie i geovetenskap). Programmet avslutas med ett individuellt, självständigt examensarbete (15–30 hp) vid någon av de två institutionerna.
År 1
Tellus I – Geologi* (15 hp) HT/VT
Tellus I – Naturgeografi* (15 hp på NG) HT/VT
Tellus II – Geologi* (7.5 hp) HT/VT
Tellus II – Naturgeografi* (12.5 hp på NG) HT/VT
Tellus III – Geologi* (7.5 hp on-site kurs) ST
Tellus III – Naturgeografi* (2.5 hp) ST (ansökan 15/2–15/3)*Obligatoriska kurser
År 2
Obligatoriska kurser:
Fältstudie i geovetenskap (7.5 hp) ST (application 15/2–15/3)
Valbara kurser:
Mineralogi (7.5 hp) HT/VT
Magmatisk petrologi (7.5 hp) HT/VT
Sedimentpetrologi (7.5 hp) HT/VT
Metamorf petrologi (7.5 hp) HT/VT
Malmbildningsprocesser (7.5 hp) HT
Strukturgeologi (7.5 hp) VT
Sveriges geologi (7.5 hp) HT/VT
Marin geofysik (7.5 hp) VT
Marin petrofysik (7.5 hp) HT/VT
Geokemi (7.5 hp) HT/VT
Tektonik (7.5 hp) VT
Petrogenes (7.5 hp) HT/VT
Kritiska händelser i Jordens och livets utveckling (7.5 hp) HT/VT
Paleoklimatologi och oceansystemet (7.5 hp) HT/VT
Klimatvariationer (7.5 hp) HT på NG
Geografiska informationssystem (GIS) (7.5 hp) HT/VT på NG
Kartografi och kartdesign (15 hp) VT på NGÅr 3
Obligatoriska kurser:
Geovetenskap – ämnesfördjupning (15 hp) HT på NG
eller
Naturvetenskapens filosofi och historia (7.5 hp) HT/VTSjälvständigt arbete
Geovetenskap, självständigt arbete 15 hp eller
Geovetenskap, självständigt arbete 30 hp vid IGV
eller
Geovetenskap självständigt arbete 15 hp
Geovetenskap självständigt arbete 30 hp vid NGOBS! För att ta ut en kandidatexamen vid den Naturvetenskapliga fakulteten på Stockholms universitet är kursen Vetenskaplighet 1,5 hp obligatorisk.
Denna delkursen ingår i kursplanen för det självständiga arbetet/examensarbetet på grundnivå, men läses oberoende av när du gör ditt självständiga arbete. Det är en fördel att läsa den tidigt i utbildningen. -
Arbetsmarknad och karriär
Geologer, geokemister och geofysiker får arbete både nationellt och internationellt. Våra akademiker har anställts i gruv- och prospekteringsföretag, bygg- och anläggningsföretag, oljebolag, marin industri, kartläggning av havsbotten, konsultföretag, lokala och regionala planeringsorgan samt universitet.
-
Kontakt
Sarah Greenwood är studierektor för kandidatutbildning på distans.
Christophe Dupraz är studievägledare för distansutbildning.
Elisabeth DäckerAdministrativ studierektor
- Besöksadress
- S 316
- Svante Arrheniusväg 8 C, Geohuset
Sarah GreenwoodWallenberg Academy Fellow, paleoglaciologi
- Besöksadress
- R 219
- Svante Arrheniusväg 8 C, Geohuset
Christophe DuprazUniversitetslektor i geomikrobiologi, Priv.-Doz.
- Besöksadress
- R 323
- Svante Arrheniusväg 8 C, Geohuset