Stockholms universitet

Aktivistisk forskning? Engagemang, objektivitet och vetenskaplighet

Seminarium

Datum: onsdag 11 september 2024

Tid: 15.00 – 17.00

Plats: Bergsmannen, Aula Magna

Ett panelsamtal kring att forska om frågor som definieras som kontroversiella och att verka för att kunna forska fritt och säkert. Välkommen den 11 september till höstens första evenemang i seminarieserien Humanvetenskapliga seminariet.

Foto: Mika Baumeister /Unsplash

I en tid då påståenden om aktivistisk forskning och cancelkultur får stort utrymme i den offentliga debatten finns anledning att reflektera över den fria forskningens villkor. Detta är temat när Humanvetenskapliga seminariet bjuder in kollegor vid Stockholms universitet till samtal den 11 september.

Hur ska vi förhålla oss till påståenden om att forskningsresultat är subjektiva partsinlagor, snarare än tillförlitlig ny kunskap? Hur kan vi få genomslag för vår forskning i frågor som av samtiden definieras som kontroversiella, utan att anpassa frågeställningarna? Vilket ansvar har vi som forskare, handledare, sakkunniga och seminariedeltagare att verka för att vi kan forska fritt och säkert?

Varmt välkomna till ett panelsamtal med Frida Beckman, professor vid institutionen för kultur och estetik och Göran Sundström, professor vid statsvetenskapliga institutionen.

Samtalet leds av Jane Reichel, dekan vid Juridiska fakulteten.

Anmäl dig här, senast den 4 september

Mer om panelisterna

Frida Beckman. Foto: Sören Andersson

Frida Beckman är professor vid Institutionen för kultur och estetik och forskar om amerikansk litteratur och kultur från Andra världskriget till idag. Hon arbetar med ett brett spektrum av kritisk och kulturell teori samt med Gilles Deleuzes filosofi. Återkommande teman i hennes forskning är frågor om aktörskap och subjektivitet, kultur och politik, rumslighet och temporalitet. Hon är även med i forskarnätverket Språk och makt, vid Stockholms universitet.

 

 

Göran Sundström. Foto: Sören Andersson

Göran Sundström är professor vid Statsvetenskapliga institutionen. Hans forskning handlar om offentlig förvaltning och förvaltningspolitik, tjänstemannaroller i en omvandlingsstat, europeisering av stater, styrning och institutionell teori. Han har bland annat lett forskningsprojektet ”Framtidens universitetssjukhus – beslut om Nya Karolinska Solna” (2017-2021).

 

Humanvetenskapliga seminariet

Områdesnämnden för humanvetenskap har sedan hösten 2015 arrangerat profilseminarier i lite olika former. Nu byter vi namn på seminarieserien, från Profilseminarium till Humanvetenskapliga seminariet, för att tydligare lyfta fram de humanvetenskapliga perspektiven.

Humanvetenskapliga seminariet riktar sig till lärare, forskare och personal vid Stockholms universitet. Den 11 september ges det första seminariet i seminarieserien.

Varmt välkomna till Humanvetenskapliga seminariet!