Stockholms universitet logo, länk till startsida

Ukrainsk litteratur

Föreläsning

Datum: torsdag 12 maj 2022

Tid: 18.00 – 19.00

Plats: Tranströmerbiblioteket

Vad är ukrainsk litteratur? Vilka språk används i Ukraina? Och vilken ukrainsk litteratur får vi tag på i Sverige? Ett samtal om böckerna, översättningarna och dikterna från Ukraina med Per-Arne Bodin, professor emeritus i slaviska språk med litterär inriktning. Moderator är Susanna Witt, översättare och forskare med intresse för ukrainsk och rysk litteratur.

Boka sittplats

Boka sittplats på samtalet på Tranströmerbibliotekets hemsida: Ukrainsk litteratur | Stockholms Stadsbibliotek.
Drop-in i mån av plats.

Om deltagarna

Susanna Witt är docent i slaviska språk och universitetslektor i ryska. Hennes forskningsfokus är modern ukrainsk litteratur, rysk modernistisk poesi och prosa och skönlitterär översättning som kulturfenomen i den ryska kontexten med fokus på sovjettiden.

Läs mer om Susanna Witts forskning

Per-Arne Bodin är professor emeritus i slaviska språk med litterär inriktning. Han gav nyligen ut boken ”Rysk kultur i tusen år”, som grundar sig på flera decennier av föreläsningar om rysk kultur vid Stockholms universitet.

Hur känns det att komma ut med en bok om rysk kultur just nu?

– Det känns tungt, men vad jag fått möjlighet att skriva utförligt om är både den ryska kulturens imperiekaraktär genom tiderna och det oändliga förtryck de ryska konstnärerna och tänkarna utsatts för under tiderna. Och den fantastiska kultur som kunnat skapas.

Läs mer om boken ”Rysk kultur i tusen år” på förlaget Normas hemsida

Läs mer om Per-Arne Bodins forskning

 

Samarbete för öppna föreläsningar

Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.

Läs mer om Tranströmerbiblioteket

Hitta fler öppna föreläsningar från Stockholms universitet