Forskarskola på Oden ska ge ny generation Arktisforskare
I augusti styr isbrytaren Oden mot Arktis för att kartlägga havsbotten. Ombord finns även 18 doktorander från olika länder på en forskarskola där praktiskt arbete kombineras med föreläsningar.

Den 9 augusti – 19 september genomför isbrytaren Oden tillsammans med den kanadensiska isbrytaren CCGS Louis S. St-Laurent en expedition för att kartlägga havsbotten i Norra ishavet. Expeditionen utgår och avslutas i Longyearbyen på Svalbard.
Ombord på Oden ges samtidigt en utbildning/forskarskola för doktorander (Early Career Scientist-programme):”The Arctic Ocean Climate System”. De unga forskarna ska kombinera praktiskt arbete med observationer och mätningar som kopplas till deltagarnas egna forskningsprojekt. De får också en föreläsningsserie tvärs över ämnesområdena. Efter en examination får de ett intyg på kursen som de sedan kan använda för att tillgodoräkna kursen inom sin forskarutbildning på sina hemuniversitet.
Fostra ny generation Arktisforskare

Ansvarig för forskarskolan är Michael Tjernström, professor emeritus i meteorologi vid Stockholms universitet med stor rutin av Arktisexpeditioner. Syftet med forskarskolan är att öka intresset för Arktis bland unga blivande forskare och att bredda kunskapen för de som redan är intresserade, berättar han.
– Intresset att delta överträffade alla förväntningar, med över hundra ansökningar till 18 platser. Vi har försökt att prioritera doktorander som inte varit på Oden och som helst inte varit i Arktis tidigare. I korthet – en ny generation polarforskare.
Samarbetet med Kanada erbjöd en möjlighet att genomföra denna forskarskola genom att skapa utrymme (= bäddar) på Oden som inte är upptagna för någon annan forskning. Samtidigt finns det alltid ett behov av ytterligare observationer från Arktis, som är gravt underobserverat. Så inom forskarskolan bemannas både delar av de program som ska hjälpa till med samarbetet med Kanada och ytterligare några observationsprogram med doktorander under erfaren handledning. Det kompletteras med ett tvärvetenskapligt föreläsningsprogram där tanken är att alla oavsett vetenskapligt huvudämne ska lära sig något om alla de andra områdena också.
Unik forskarskola på isbrytare

Michael Tjernström känner inte till att någon liknande forskarskola genomförts tidigare. Det har varit forskarskolor på isbrytare tidigare, även med viss praktisk labb-verksamhet, men inte direkt kopplat till en pågående forskningsverksamhet.
– Vi har också alltid doktorander med på "vanliga" forskningsexpeditioner, som arbetar med forskningsverksamhet men utan annan pedagogisk verksamhet. Kombinationen av båda tror jag är unik och min förhoppning är att alla kommer att komma tillbaka med inte bara fördjupad kunskap inom sitt eget område utan också förståelse – och intresse – för helheten; hela det kopplade systemet.
Intensiva förberedelser
I början av juli pågår förberedelserna för fullt. Ett föreläsningsprogram är spikat och de som ska undervisa, som är de mentorer som leder observationsprogram, förbereder sig nu.
– Allt sådant som kräver eller underlättas av tillgång till internet måste ske i god tid innan vi lämnar Longyearbyen på Svalbard. Om ett litet tag ska vi återvända till planeringen och se om det finns anledning att ändra någonting. Alla doktorander ska också presentera sig själva och de presentationerna har strömmat in, säger Michael Tjernström.
Samtidigt har det pågått ett intensivt förberedelsearbete inom de olika programmen med att få till alla mätinstrument och planera för provtagning. En plan för hur forskarna ska dela på utrymmet ombord så att allt blir optimalt för alla är i princip klar och detta kulminerar 8– 0 juli i Helsingborg på Oden. Då ska alla instrument monteras, testas eller läggas på plats så de finns redo att börja arbeta så fort som möjligt när expeditionen lämnar Svalbard.
Fem Stockholmsdoktorander deltar
Av de 18 doktorander som deltar i forskarskolan kommer 5 från Stockholms universitet. Dessa är Jan Matwiejczuk, Vicent Doñate Felip och Megh Kanvinde från Institutionen för geologiska vetenskaper samt Ilaria Barale från Institutionen för miljövetenskap och Lorenzo Luca Donati från Meteorologiska institutionen. Målsättningen var att prioritera svenska och kanadensiska sökande på grund av det bakomliggande samarbetet. Med doktorander från Uppsala universitet och Göteborgs universitet blir det total sju doktorander från Sverige och ytterligare sex från Kanada. Resten kommer från andra länder i Europa.
Fungerande ekolod avgörande för expeditionen

Foto. Ingmarie Andersson
Stockholms universitet har under många år varit internationellt framstående i forskning kring att kartlägga havsbotten och lett flera sådana expeditioner ombord på Oden. Vid sommarens expedition leder Martin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik, arbetet med att mäta in och uppgradera ekolodssystem ombord på Oden. Det sker i Framsundet utanför Svalbard dagarna innan expeditionen lämnar.
– Ekoloden är en förutsättning för expeditionen. Därför kommer vi att lägga en dryg vecka på att mäta in dem och kontrollera att allt fungerar, säger Martin Jakobsson som ansvarar för bottenkarteringen under expeditionen men som inte är med på Oden under själva expeditionen.
Ombord på Oden kommer dock Matt O'Regan, professor i maringeologi vid Stockholms universitet, att vara. Han ska leda ett ”working package” där forskarna borra i havsbotten för att ta sedimentprover. Ett annat ”working package” leds av Ian Brooks, professor vid Leeds universitetet och hedersdoktor vid Stockholms universitet.
Kartlägga för fiberoptiska kablar
I slutet av expeditionen kommer Oden också att bidra till ett annat framtidsprojekt: Polar Connect. Det handlar om att planera dragningen av nya fiberoptiska kablar mellan Europa och Asien via Arktis – något som kan ge snabbare och säkrare internetförbindelser i framtiden.
Firar 70-årsdagen på Oden
Detta blir Michael Tjernströms sjätte expedition på Oden sedan den första sommaren 2001. Två av de tidigare har han lett, ASCOS 2008 och ARTofMELT 2023. Under de tre övriga har han lett egna arbetspaket ("work package").
– Eftersom jag numera är emeritus hade jag nog trott att ARTofMELT skulle bli min sista, men jag antar att det har blivit en åkomma; får man frågan är det svårt att säga nej. Nu får jag tillfället att fylla 70 år ombord, så efter denna får det nog vara slut.
Planen är att denna expedition, inklusive forskarskolan, även ska genomföras både 2026 och 2027.
Canada-Sweden Arctic Ocean 2025
Den 9 augusti – 19 september genomför isbrytaren Oden en expedition med den kanadensiska isbrytaren CCGS Louis S. St-Laurent för att kartlägga havsbotten i Norra ishavet, vilket sker inom ramen för UNCLOS-programmet (United Nations Convention on the Law of the Sea). I kombination med detta sker även ett omfattande Early Career Scientist-program ombord som utgörs av kursen The Arctic Ocean Climate System.
UNCLOS-programmet kommer även att bidra med data till Ocean Decade Alliances initiativ för kartläggning av havsbottnen, det allmänna batymetriska diagrammet över oceanerna (GEBCO) och det internationella batymetriska diagrammet över Ishavet (IBCAO). Early Career Scientist-programmet kombinerar praktiskt arbete med observationer och mätningar som kopplas till deltagarnas egna forskningsprojekt. Dessutom ges ett tvärvetenskaligt föreläsningsprogram.
Polarforskningssekretariatet genomför expeditionen tillsammans med The Geological Survey of Canada, Land and Mineral Sector. Förutom svenska och kanadensiska forskare deltar även geologer från Danmark och Grönland, och på det kanadensiska fartyget finns även inuitiska observatörer med särskild kunskap om marina däggdjur.
Parallellt med de geologiska mätningarna kommer Oden också att bidra till ett annat framtidsprojekt: Polar Connect. Det handlar om att planera dragningen av nya fiberoptiska kablar mellan Europa och Asien via Arktis – något som kan ge snabbare och säkrare internetförbindelser i framtiden. En särskild boj med mätutrustning ska dessutom placeras ut i samarbete med det norska forskningsprogrammet Go North.
Läs mer om Canada-Sweden Arctic Ocean 2025
Senast uppdaterad: 8 juli 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen