Stockholms universitet logo, länk till startsida

Nobel Calling

Stockholms universitet arrangerar årligen aktiviteter med koppling till Nobelpriset i samarbete med Nobel Prize Museum.

Information in English 🇬🇧

Nobel Calling 2022
 

Nobel Calling 2022 – öppna föreläsningar i Nobels anda

I början av oktober riktas världens blickar mot Stockholm när årets Nobelpristagare tillkännages. Under Nobel Calling möter du forskare, Nobelpristagare, akademiledamöter, författare och många fler när Nobel Prize Museum tillsammans med Stockholms universitet och andra aktörer arrangerar aktiviteter över hela stan. I år bjuder Stockholms universitet på två öppna föreläsningar inom ramarna för Nobel Calling, en föreläsning om Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne och ett nytt bildspel om Nobelpristagare Paul Crutzen. 

Ukrainas litteratur i skuggan av invasionen

Hur har den åtta år långa ryska invasionen av Ukraina påverkat litteraturen och livet för landets författare? Vilken roll spelar litteraturen för att samla och stärka motståndet? Och vem blir den första ukrainska författaren att få Nobelpriset? En öppen föreläsning i samtalsformat med Yuliya Yurchuk, historiker vid Södertörns högskola och Per-Arne Bodin, professor emeritus i slaviska språk vid Stockholms universitet.

Datum: onsdag 5 oktober 2022
Tid: 18.00 – 19.30
Plats: Tranströmerbiblioteket, Medborgarplatsen

Ukrainas litteratur i skuggan av invasionen

Glädjen som drivkraft för forskning och kreativitet

Vilka samband finns mellan glädje och lekfullhet och en framgångsrik forskning? Och är det lättare att nå goda resultat om man har roligt under tiden? En öppen föreläsning i samtalsformat med idéhistorikern Annelie Drakman om känslor, vetenskap och kreativitet i Nobeltider.

Datum: torsdag 6 oktober 2022
Tid: 18.00 – 19.30
Plats: Tranströmerbiblioteket, Medborgarplatsen

Glädjen som drivkraft för forskning och kreativitet

Föreläsning: Ekonomipriset 2022

Vem/vilka tilldelas i år Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne och varför? En populärvetenskaplig föreläsning av medlemmar i kommittén som utser pristagarna. Föreläsningen arrangeras av Kungliga Vetenskapsakademien i samarbete med Nationalekonomiska Föreningen och Stockholms universitet.

Datum: tisdag 11 oktober 2022
Tid: 12:00 - 13:00
Plats: Hörsal 3, Södra huset, Frescati

Föreläsning: Ekonomipriset 2022

Mer information om Nobel Calling finns på Nobel Prize Museums webbsida: Nobel Prize Museum.

 

Föreläsningar och filmer från tidigare år

På denna sida