Unga med utrikesfödda föräldrar har i genomsnitt klart sämre socioekonomiska förutsättningar men mycket högre utbildnings- och yrkesaspirationer än unga med svenskfödda föräldrar. Syftet med detta projekt är att studera om de i genomsnitt högre aspirationerna är en hjälp eller ett hinder för unga med utrikesfödda föräldrar.
Vårt program betonar ojämlikhetens multidimensionella karaktär, och vi analyserar hur olika centrala välfärdsaspekter hänger ihop och utvecklas tillsammans. Vi följer utvecklingen av t.ex. ekonomiska resurser, utbildning, hälsa och välbefinnande över individers livslopp och i vissa fall över generationer.
Ett forskningsprogram om covid-19 i Sverige: Smittspridning, bekämpning och effekter på individer och samhälle (SWECOV)
SWECOV är ett tvärvetenskapligt forskningssamarbete som fokuserar på att använda kvantitativa metoder och registerdata över hela den svenska befolkningen för att besvara viktiga frågor om konsekvenserna av COVID-19-pandemin i Sverige.
Ett dataset för att studera den kausala effekten av universitetsutbildning. Vi studerar avkastning på utbildning, hur föräldrar och syskon påverkar ens utbildningsval, samt hur universitetsutbildning kan påverka en individs hälsa.