Forskningsprojekt Sammanhängande ojämlikheter: Flerdimensionella perspektiv på ojämlikhet i dagens Sverige
Vårt program betonar ojämlikhetens multidimensionella karaktär, och vi analyserar hur olika centrala välfärdsaspekter hänger ihop och utvecklas tillsammans. Vi följer utvecklingen av t.ex. ekonomiska resurser, utbildning, hälsa och välbefinnande över individers livslopp och i vissa fall över generationer.
Följande är några av de frågor vi kommer att belysa: Klustrar sig olika välfärdsproblem på samma individer över tid? Tappar fattigare barn hopp, tillit och framtidstro? Varför hamnar pojkar efter i skolan, och varför har ungdomar med invandrarbakgrund så höga utbildningsaspirationer? Vilka fördelar överförs från föräldrar till barn och genom vilka processer?
Kärnan i vår forskning är levnadsnivåundersökningen (LNU), som pågått sedan 1968 och täcker personer födda från tidigt 1890-tal till tidigt 1990-tal. Dessutom använder vi befolkningsdata från register och en ny longitudinell undersökning med fokus på etnisk ojämlikhet. Sammantaget ger dessa data unika möjligheter att ta ett stort historiskt perspektiv på dagens situation och att möta aktuella forskningsfrågor och policyutmaningar.
Projektmedlemmar
Medlemmar
Carina Mood
Professor
Jan Jonsson
Professor
Frida Rudolphi
Forskare
Per Engzell
Forskare
Michael Grätz
Docent
Peter Fallesen
Docent
Margarita Chudnovskaya
Forskare
Xiaojie Xu
Doktorand
Tünde Dóra Lénárd
Doktorand
Adam Altmejd Selder
Forskare
Andreas Diemer
Forskare
Simon Hjalmarsson
Forskare
Andreas Gustafsson
Forskningsassistent
Erik Bihagen
Professor
Publikationer
Publikationer 2017 – 2024