Jeanna WennerbergUniversitetslektor
Om mig
Jag arbetar som universitetslektor i svenska på Institutionen för svenska och flerspråkighet vid Stockholms universitet och har undervisat här sedan 1998. Jag intresserar mig särskilt för studenters akademiska läsande och skrivande, och har bland annat skrivit en bok, Akademiskt läsande och skrivande, om det. För närvarande undervisar jag främst i kurser om grammatik inom lärarutbildningen. Jag disputerade 2004 på en doktorsavhandling om Tempus och transitivitet i dövas skrivna svenska.
Radioinslag (Studio1/SR): om studenters akademiska läsande
Artikel (Universitetsläraren): Lärarpriser diskriminerar kvinnor
Artikel (Universitetsläraren): Tydlig metod för auskultation kan stärka kollegiet
Film (CeUL): Pedagogeeks: Akademisk litteracitet
Film (CeUL): Bästa tipset! Tandemföreläsning
Artikel (allastudier.se): Varför måste det akademiska språket vara så komplicerat?
Forskningsintressen
Akademiskt läsande, akademiskt skrivande, högskolepedagogik, kollegialt lärande i högre utbildning, flerspråkighet, grammatik, språktestning.
Undervisning
Jag undervisar på olika kurser i svenska, t.ex. läs- och skrivinlärning (grundskola F-3-lärare), läs- och skrivutveckling (grundskola 4-6-lärare), akademiskt läsande och skrivande (bl.a. ämneslärarprogrammet), grammatik och fonologi (grundskola F-6-lärare), svenska som andraspråk, svenska som främmande språk. Handleder även kandidat- och magisteruppsatser. Jag har också varit kursledare på högskolepedagogiska kurser, t.ex. Universitetslärarutbildning 2 (UL2) och Pedagogiskt ledarskap.
Högskolepedagogiska uppdrag
Pedagogisk kontaktperson med ansvar för medarbetarnas högskolepedagogiska utveckling på institutionen. Inom ramen för detta uppdrag har jag genomfört konsultationer och workshoppar om konstruktion av tentamensfrågor, feedback, pedagogiskt portföljskrivande, provkonstruktion liksom kompetensinsatser för studierektorsgruppen om betygskriterier och om provkonstruktion. (2023- pågående)
Pedagogiskt sakkunnig: jag har gått kursen Att bedöma pedagogisk skicklighet (2017) och har sedan 2019 haft uppdrag som pedagogiskt sakkunnig (Högskolan Kristianstad, Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet).
Pedagogisk konsult för Centrum för universitetslärarutbildning om kollegial utveckling - kompetensutvecklande insatser för universitetslärare. (Pågående)
Vikarierande lektor i högskolepedagogik vid Centrum för universitetslärarutbildning på Stockholms universitet 2016-2019.
Pedagogisk ambassadör vid Centrum för universitetslärarutbildning på Stockholms universitet HT 2015. Mitt utvecklingsprojekt handlade om studenters akademiska litteraciteter.
Pedagogiska projekt
Digitala grammatiktest
Syftet med projektet är att konstruera en större mängd digitala och självrättande test på alla språkliga nivåer, för att öka studenters grundläggande kunskaper i grammatik och fonologi. Testen kan göras anonymt och hur många gånger som helst, vilket vi ser som en pedagogisk vinst – studenterna får möjlighet att öva utan att samtidigt bli bedömda. Fördelen är också att studenterna får omedelbar återkoppling på sin inlärning. (pågående)
Jeanna Wennerberg, Goran Maljan.
Kollegiala samtal om akademisk litteracitet - för pedagogisk utvckling inom högre utbildning (projektledare)
Inom detta utvecklingsprojekt arbetar jag tillsammans med Vendela Blomström fram och provar ut mallar och samtalsunderlag för kollegiala samtal om akademisk litteracitet. Syftet med projektet är att ta fram ett material som kan fungera som stöd för pedagogisk utveckling med fokus på akademisk litteracitet. (pågående)
Vendela Blomström, Jeanna Wennerberg. Foto: Annika Forslund.
Akademiskt läsande, studiestrategier och genomströmning inom lärarutbildningen (2019)
Syftet med detta projekt som Stefan Ekecrantz (IPD) och jag fick rektors medel för kvalitetsutveckling av utbildning för var att skapa en ny flexibel onlinekurs i pedagogik som specifikt adresserar de utmaningar som universitetets lärarstudenter har i de egna studierna. Den riktar sig till dem som riskerar att falla ifrån på grund av bristande kunskaper i läs- och studiestrategier. Internationell forskning om genomströmning ur olika perspektiv är tämligen generell och domineras av studier om anglosaxiska förhållanden. Genom att identifiera specifika och kontextberoende problematiker kopplade till just lärarutbildning vid Stockholms universitet kan insatser av det här slaget komma att få en faktisk, kvantifierbar nytta för universitetet och den enskilde. Exempel på sådana problematiker:
Sökläsning. Om en uppgift handlar om en avancerad text som behöver läsas i sin helhet, och kanske ska ställas mot andra texter, så kan en inarbetad ovana att sökläsa (att leta efter information) skapa stora problem.
Olika texttyper. Andra problem kan handla om en oförmåga att anpassa läsningen till olika texttyper och olika typer av uppgifter.
Koncentration över tid. Heltidsstudier handlar ofta om att kunna läsa avancerade texter flera timmar om dagen ‒ i flera år. För den som inte har lärt sig detta under sin skolgång kan det vara en mycket svår uppgift.
Skriva för tidigt. En annan svårighet som många har handlar om inarbetade ovanor att skriva för tidigt, innan man har tillräcklig kunskap om det stoff som man skriver om. Man kan då sitta med kurslitteraturen uppslagen och skriva på en inlämningsuppgift samtidigt som man läser litteraturen för första gången.
Stefan Ekecrantz, Jeanna Wennerberg. Foto: Niclas Björling
ASK-projektet: Kollegialt utvecklingsprogram för universitetslärare - Auskultationer, samundervisning och kollegiala samtal (projektledare)
Inom projektet utformade jag tillsammans med Eva Nobel och Vendela Blomström ett kollegialt utvecklingsprogram där lärare vid institutionen ges möjlighet att genomföra auskultationer och samundervisning med efterföljande återkoppling samt kollegiala samtal för att skapa möjligheter att utveckla, diskutera och reflektera kring lärarrollen, undervisningen och studenternas lärande. (2018-2020)
Foto: Eva Nobel, Jeanna Wennerberg, Vendela Blomström.
AKSVA-projektet (projektledare)
Under 2015 fick Vendela Blomström och jag rektors medel för kvalitetsutveckling av utbildning inom AKSVA-projektet (Akademisk svenska för andraspråkstalare). Syftet med projektet var att göra inspelningar av autentisk muntlig interaktion i högskolemiljö samt att skapa tillhörande interaktiva uppgifter att använda dels i universitetets lärplattform, dels under seminarietid. Projektet resulterade i ett antal filmer med tillhörade uppgifter för användning i undervisningen. Materialet var i första hand avsett att användas på delkursen Det talade språket i akademiska sammanhang (7,5 hp) inom kursen Akademisk svenska för andraspråkstalare, 30 hp, men kom även att användas på fler kurser. I projektet medverkade även Eva Nobel och Mårten Michanek (2015–2018).
Behörighet i svenska - och sen då? (projektledare)
För att få en bredare bild av hur Behörighetsgivande kurs i svenska (30 hp) skulle kunna utvecklas gjordes i samband med ett större kursutvecklingsarbete även en enkätundersökning med tidigare studenter som respondenter. Syftet med enkäten var bland annat att ta reda på vad de tidigare studenterna har valt att ägna sig åt efter avslutad kurs, om de anser att kursen har varit till nytta för dem i fortsatta studier och/eller i arbetslivet samt att få idéer om hur kursen skulle kunna utvecklas.
Nätverk
UBSAM-nätverket. Initiativtagare och ansvarig för UBSAM-nätverket som är ett samarbete mellan SU och Helsingfors universitet. UBSAM står för undervisning och bedömning av språkfärdighet i akademisk miljö. Det vänder sig till lärare (både nationellt och internationellt) som undervisar i främmande språk/andraspråk på universitet och högskola. Läs mer här: UBSAM-nätverket
Foto: Vendela Blomström, Jeanna Wennerberg. Ansvariga UBSAM.
Erasmusutbyten
- Språkcentrum, Helsingfors universitet 2015
- Strasbourg universitet, 2015
- Milano universitet, 2013
Uppdrag
Ledamot i institutionsstyrelsen, Institutionen för nordiska språk/Institutionen för svenska och flerspråkighet (2024-pågående)
Pedagogisk kontaktperson med ansvar för medarbetarnas högskolepedagogiska utveckling på institutionen. (2023- pågående)
Rekryterings- och forskningsansvarig för enheten Svenska som främmande språk vid Institutionen för svenska och flerspråkighet (2020)
Studierektor Svenska som andraspråk, Institutionen för svenska och flerspråkighet (2015-2017)
Studierektor Svenska som främmande språk, Institutionen för svenska och flerspråkighet (2013-2015)
Provkonstruktion, bedömning av språktest och undervisning om språktestning
Bedömare vid språktest
- Inplaceringsprov i Svenska som främmande språk.
- Muntligt delprov inom Tisus (Test i svenska för universitets- och högskolestudier).
- Skriftligt delprov inom Tisus (Test i svenska för universitets- och högskolestudier).
Konstruktör av språktest
- Skriftligt delprov inom Tisus (Test i svenska för universitets- och högskolestudier). (2013-2015)
- Språktest för kompletterandeutbildning för utländska jurister, Stockholms universitet (2015)
- Ansvarig för statistisk analys av sambedömning av språktest (Rasch-analys/IRT-analys) (2013-2015)
Provortsansvarig för Tisus Stockholm och Tisus utland (2013-2015)
Ordförande för Samrådsgruppen för Tisus och Behörighetsgivande kurs i svenska (2013–2015)
Undervisning och examination på kurserna Bedömning av flerspråkiga elevers andraspråksutveckling, Provkonstruktion och bedömning samt Bedöma och testa andraspråkskompetens - mikro och makroperspektiv
Forskning
High achieving students’ intrinsic motivation in low expectancy learning climates
With today's increasingly diversified student group, it can be difficult for teachers to place teaching and examination at a level that makes it possible for all eligible students to pass, and at the same time challenge and stimulate the high achieving students in the group. Issues concerning the latter's experiences and ideas have received relatively little attention in Swedish and international higher education pedagogical research.
The factors explored in this study are the high achieving students’:
- opinions about the expectancy level on different courses;
- study strategies used, and;
- beliefs about their own self-efficacy.
We wish to identify the circumstances where the relatively high achieving students don't feel encouraged, inspired or obligated to put in their best effort.
Jeanna Wennerberg, Stefan Ekecrantz. Foto: Niclas Björling.
Forskningsprojekt
Publikationer
I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas
-
What Students Value in Their Teachers – An Analysis of Male and Female Student Nominations to a Teaching Award
2023. Jeanna Wennerberg, Klara Bolander Laksov, Tore West. Högre Utbildning 13 (2), 88-102
ArtikelTeaching awards have become a way to acknowledge the importance of high-quality teaching for many higher education institutions. The purpose of this study is to investigate which images of the “good educator” emerge in students’ nominations for a teaching award at a Swedish university, and how these images relate to the gender of nominees and nominating students. We want to explore possible bias linked to gender and stereotypical notions of female and male in teaching. All 194 nominations (made in 2018) were analysed and clustered into categories. The results are discussed from a critical theoretical perspective and show qualitative differences regarding the traits and skills used to describe male and female teachers, and that male teachers were nominated more by both male and female students. We believe that becoming aware of possible bias will help decision-makers of teaching awards become more gender sensitive.
-
Breaking the isolation: A study of university teachers’ collective development
2022. Jeanna Wennerberg, Cormac McGrath. Journal of Praxis in Higher Education 4 (1), 7-27
ArtikelToday many university teachers attend competency development courses as individuals. In this paper we consider collegial and collective competency development. We examine what role collegial peer review could play in developing the Scholarship of Teaching and Learning for university teachers. The paper is based on a case study that explores how a group of university teachers experienced collegial development and peer review. Based on the teachers’ account, we identify how the activity helped them break the isolation they experienced at their department, enabled them to navigate the landscape of different courses and strengthened their roles as teacher, e.g., through collaboration with colleagues. We also present some frictions and tensions that were reported. Based on the case study, we propose that professional development in academia could benefit from acknowledging collegial peer review as an output in its own right.
-
Akademiskt läsande och skrivande
2021. Vendela Blomström, Jeanna Wennerberg.
BokStudier på universitet och högskola innebär en utmaning för de allra flesta studenter, inte minst vad gäller de höga kraven på läs- och skrivförmåga. Texterna uppfattas ofta som svårtillgängliga och de skriftliga uppgifterna som komplicerade. Så hur gör man då för att ta sig an de högt ställda förväntningarna och planera studierna på ett effektivt sätt? Hur utvecklar man lässtrategier som leder till att man på djupet förstår innehållet i en vetenskaplig text? Och hur gör man för att förbättra sitt eget skrivande i riktning mot ökad anpassning till den akademiska genren och stilnivån? Genom sina resonerande textavsnitt och praktiska övningar ger boken tydlig vägledning i hur man kan utveckla läs- och skrivförmågan i akademiska sammanhang. Författarna beskriver högskolan som studiemiljö, ger konkreta råd om studieteknik och beskriver hur läsningen kan anpassas efter olika syften. De förklarar också hur man utvecklar sitt akademiska skrivande och sin språkfärdighet genom respons från andra samt lyfter fram utmärkande drag i den vetenskapliga texten och i det akademiska språkbruket. I denna andra upplaga av boken har innehållet utvecklats och blivit mer omfattande. Nya övningsuppgifter har tillkommit och till flera finns även lösningsförslag, vilket gör det möjligt att använda boken vid självstudier. Akademiskt läsande och skrivande passar lika väl för kurser vid universitet och högskola som för avancerade kurser i svenska och svenska som andraspråk på gymnasium och i vuxenutbildning. Den kan med fördel kompletteras med boken Muntlig interaktion i akademiska sammanhang.
-
“I need to know this in Swedish because it’s the kärnspråk”
2020. Kathrin Kaufhold, Jeanna Wennerberg. Language Perceptions and Practices in Multilingual Universities, 193-216
KapitelThe chapter explores the lived experience of students with diverse linguistic and educational backgrounds in Swedish higher education through in-depth interviews with three students who migrated to Sweden. Reflections on language ideologies and practices across social spaces in multilingual university settings are discussed. While the students align with monolingual ideologies of the institution especially with regard to high-stakes tasks, such as assignments, this position is not fixed. The study reveals how various languages can play significant roles for learning in different social spaces. It also highlights the role of previous academic knowledge for the transition into tertiary education irrespective of language codes used. Harnessing the use of some of the translingual learning strategies might support a more inclusive course design.
-
Ett utvecklingsprogram som arena för kollegialt lärande
2020. Vendela Blomström, Eva Nobel, Jeanna Wennerberg. Lisetten (2), 24-27
ArtikelKollegialt lärande har kommit att bli en viktig del av arbetet inom lärarkollegiet som undervisar i svenska som främmande språk på Stockholms universitet. Genom ett nyskapat kollegialt utvecklingsprogram med auskultationer, samundervisning och kollegiala samtal har kollegiet och ledningen skapat nya sätt att mötas kring olika undervisningsrelaterade frågor. Även om det finns vissa hinder att ta sig förbi, som exempelvis tidsåtgång och ekonomiska aspekter, så överväger de positiva effekterna av det kollegiala lärandet.
-
Kollegial stöttning genom auskultation - ett sätt att utveckla ett akademiskt lärarskap
2019. Jeanna Wennerberg, Vendela Blomström, Eva Nobel. Högre Utbildning 9 (1), 78-84
ArtikelAuskultation kolleger emellan beskrivs ofta i högskolepedagogisk litteratur som en lämplig metod för kollegial utveckling av lärarroll och undervisningspraktik. Formerna för auskultationerna varierar och själva genomförandet kan vara förknippat med vissa problem som t.ex. tidsåtgång, olika förväntningar och osäkerhet gällande återkoppling. I den här artikeln presenterar vi ett kollegialt utvecklingsprogram med en modell för auskultationer som vi har skapat och genomfört i ett lärarlag på en språkinstitution vid Stockholms universitet. Vi presenterar dels själva modellen med särskilda mallar för auskultation, återkoppling och kollegiala samtal, dels diskuterar vi styrkor och svagheter med modellen. Erfarenheten av genomförandet visar att auskultationer med stöd av mallar fungerar bra och kan leda till fördjupat kollegialt utbyte. Samtidigt är kostnad, lärarnas motivation att delta samt förhållningssätt vid framförandet av återkoppling på kollegernas undervisning några inverkande faktorer på hur väl ett program av detta slag fungerar.
-
Responsstrategier och verktyg
2018. Vendela Blomström, Jeanna Wennerberg.
ÖvrigtRespons kan ges i olika situationer, med olika fokus och mellan olika aktörer, till exempel som respons från lärare till elev, som kamratrespons elever emellan eller organiserat i större responsgrupper. Lärarens roll som responsgivare är mycket viktig eftersom eleverna kan få modeller för hur responsen kan utformas och framföras. Under fördjupningsfliken finns material att använda vid responsarbete.
-
Akademiskt läsande och skrivande
2015. Vendela Blomström, Jeanna Wennerberg.
BokStudier på universitet och högskola innebär en utmaning för de allra flesta studenter, inte minst när det gäller de höga kraven på läs- och skrivförmåga. Texterna som ska läsas uppfattas ofta som svårtillgängliga och de skriftliga uppgifterna man ställs inför som nervpressande. Så hur gör man då för att ta sig an de högt ställda förväntningarna och planera studierna på ett effektivt sätt? Hur utvecklar man lässtrategier som leder till att man på djupet förstår innehållet i en vetenskaplig text? Och hur gör man för att förbättra sitt eget skrivande i riktning mot ökad anpassning till den akademiska genren och stilnivån?
Genom sina resonerande textavsnitt och praktiska övningar ger boken tydlig vägledning i hur man kan utveckla läs- och skrivförmågan i akademiska sammanhang. Författarna beskriver bland annat högskolan som studiemiljö, ger konkreta råd om studieteknik, förklarar hur man utvecklar sitt skrivande genom respons från andra samt lyfter fram utmärkande drag i den vetenskapliga texten och i det akademiska språket.
-
Språktrotters
2008. Annika Johansson, Jeanna Wennerberg, Harry Perridon.
BokThe Swedish version of Taaltrotters, consisting of a booklet ‘passet’, a CD, a film, and a website with more material (both for teachers and for pupils). See http://www.studiotaalwetenschap.nl/taaltrotters/ (Swedish).
Visa alla publikationer av Jeanna Wennerberg vid Stockholms universitet