Projektet "Bortom goda exempel – analyser av kommunala variationer i insatser för unga som varken arbetar eller studerar" syftar till att kartlägga vilka insatser som tillhandahålls inom kommunerna. Den bygger på registerdata, policydokument och intervjuer med ansvariga inom socialtjänst och aktörer i ca 20 kommuner.
Många länder har infört studielån för att stödja deltagande i och finansiering av högre utbildning. Andelen studenter som utnyttjar sin rätt till lån varierar dock mycket mellan högre utbildningssystem och i det här projektet frågar vi vilka faktorer på institutions- och individnivå som påverkar utnyttjandegraden av studielånet?
Utvecklingen av lönerna under de senaste decennierna har i många länder omfattat ökande utbildningspremier, dvs löneskillnaderna mellan högskole- och icke-högskoleutbildad arbetskraft. I centrum för det här projektet står fackföreningarnas, och löneförhandlingssystemets, roll för utvecklingen av utbildningspremien.
Hur fördelas resurser till olika utsatta grupper i behov av samhällets stöd? Vilka principer och processer är det som ligger bakom tilldelningen av kommunala medel? Det är en hitintills förbisedd fråga, trots att detta är avgörande för resursfördelningen till utsatta grupper med komplexa problem som spänner över flera sektorer.
Kunskapen om hur studiefinansieringssystemet inverkar på deltagande i högre studier, de studerandes levnadsförhållanden och deras studieresultat är begränsad och projektet kommer därför att studera graden av effektivitet och likvärdighet hos olika finansieringssystem, särskilt med avseende på studerande från familjer med låg inkomst.
Teknologiska innovationer, som robotar och maskininlärning, har stora möjligheter till ökad produktivitet och välfärd. Innovationer kan dock också inverka på olika former av social ojämlikhet (i termer av inkomster, kvalifikationer, välmående och hälsa).