Kriminologisk analys, utvärdering och prevention
Är du intresserad av brott och straff? Vill du arbeta med att kartlägga och analysera brott, utsatthet för brott eller samhällets reaktioner på brott? Hos oss får du kunskap om sociala problem, kontroll, brottslighetens struktur, kriminalpolitik och många andra samhällsfenomen som är relaterade till brott.
Kursen ingår i Kandiatprogram i kriminologi, 180 hp. Den kan även läsas som fristående kurs och ingå som breddningskurs i en kandidatexamen i kriminologi.
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Här hittar du information om hur du registrerar dig på utbildningen du är antagen till, om vår lärplattform, vad det innebär att vara antagen med villkor, samt hur reservantagningen går till. Välkommen till vårterminen -25!
Registrering
När du aktiverat ditt universitetskonto enligt instruktionerna ovan behöver du registrera dig på din kurs i Ladok. Registreringsperioden pågår mellan 7 och 12 januari 2025. Du loggar in i Ladok för att webbregistrera dig med alternativen "eduID" eller "Antagning.se". Observera att du inte kan logga in med alternativet "Inloggning via ditt lärosäte". Om du inte registrerat dig senast den 12 januari har du tackat nej till din plats, och platsen kommer erbjudas en reservplacerad sökande. Observera att du själv ansvarar för att din registrering har gått igenom.
Notera också att du inte kan aktivera ditt universitetskonto förrän registreringen öppnar den 7 januari 2025.
Athena - Vår lärplattform
Vi använder lärplattformen Athena för samtliga våra kurser. Där hittar du all information om kursen och kommande uppgifter. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med Athena i god tid innan kursstart. Om du vill ha notifieringar om vad som händer just på din kurs, meddelanden från lärare med mera så behöver du ändra inställningarna och godkänna att appen får skicka notifieringar. Du hittar instruktioner om hur du gör det i Serviceportalen.
Upprop och introduktion
Kriminologiska institutionen har inga upprop för sina utbildningar, utan endast webbregistrering. Din utbildning startar vid det första schemalagda tillfället. Vanligtvis kombineras den första föreläsningen med en introduktion till utbildningen.
Antagen med villkor
Om du är antagen med villkor (VI) innebär det att du vid tillfället för urvalet inte uppfyllde behörighetskraven till din utbildning. Under vecka 2 kommer vi manuellt att plocka bort villkoret på alla som då är behöriga. När vi plockat bort villkoret kan du webbregistrera dig som vanligt (enligt instruktionerna ovan), men alltså inte innan dess. Arbetet med att manuellt plocka bort villkor är tidskrävande och vi kommer att ha begränsat med tid att svara på mail rörande detta. Vi ber därför att du avvaktar med att kontakta oss till slutet av vecka 2 om du inte kan webbregistrera dig fastän du vet att du uppfyller behörighetskraven. Har något blivit fel hjälper vi dig vidare då.
Viktigt! Om du är antagen med villkor men inte kan uppnå behörighet innan webbregistreringen stänger den 12 januari behöver du bekräfta till oss att du vill behålla din plats. Mejla din bekräftelse till studentexpeditionen@criminology.su.se. Har vi inte fått besked om att du vill behålla din plats senast den 12 januari kommer din plats gå till annan sökande.
Notera! Detta innebär inte att du kommer att bli antagen, utan att vi ger dig en möjlighet att inkomma med kompletteringar. Senast tre veckor efter terminsstart (10 februari) behöver du kunna uppvisa fullständig behörighet. Uppfyller du inte behörighetskravet den 10 februari så förlorar du din plats på kursen.
Reservantagning
Vi har inga reservupprop på våra utbildningar. Eventuella reserver som kan erbjudas plats kommer att kontaktas via e-mail. Platserna tilldelas enligt turordningen angiven av antagningsenheten. Blir du erbjuden en plats kommer vi vilja ha svar från dig omgående (inom ett dygn) – är du fortfarande intresserad av att läsa kursen ber vi dig därför att vara extra uppmärksam på mail från oss under perioden 13 till 20 januari. Har du blivit erbjuden en plats och inte tackat ja inom ett dygn kommer din plats stå till förfogande till nästa i turordningen.
Arbetet med antagning och reservantagning är tidskrävande, vilket betyder att våra möjligheter att besvara frågor kring enskilda fall gällande reservantagningen är begränsade. Vi kan heller inte se hur din reservplats uppdateras under antagning och reservantagning.
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Kursen ingår i Kandiatprogram i kriminologi, 180 hp. Den kan även läsas som fristående kurs och ingå som breddningskurs i en kandidatexamen i kriminologi.
-
Kursupplägg
Kursen består av tre delkurser: 1) Kriminologisk analys 7,5 hp 2) Brottsprevention, 7,5 hp och; 3) Utvärdering, 15 hp.
Kriminologisk analys har en kunskapssociologisk inriktning med fokus på hur man inom kriminologin når kunskap om vissa för ämnet centrala frågor. Utgångspunkten är ett kritiskt förhållningssätt till teorier, insatser, datamaterial, statistik och information. Delkursen innehåller också moment för att öka förståelsen för, samt redskap för att värdera och analysera, brottslighetens struktur, volym och utveckling.
På delkursen Brottsprevention avhandlas brottsprevention i vid bemärkelse. Olika former av prevention diskuteras utifrån vilken nivå de inriktas på, såsom insatser riktade mot individer, skolan som brottspreventiv institution, områdesinsatser samt strukturella brottspreventiva insatser. Därefter riktas fokus mot ett antal konkreta brottspreventiva åtgärder och deras utgångspunkter, förutsättningar och resultat diskuteras.
Delkursen Utvärdering tar upp processutvärdering och effektutvärdering, liksom olika utvärderingsdesigner. Både kvalitativa och kvantitativa metoder för utvärdering ingår.
Undervisning
Kriminologisk analys och kunskapsbruk 7,5 hp
Undervisningen består av föreläsningar och seminarier varav två är obligatoriska. Missat obligatoriskt moment ska kompletteras genom individuella uppgifter.Brottsprevention 7,5 hp
Undervisningen består av föreläsningar samt seminarier. Seminarierna med tillhörande individuella inlämningsuppgifter är obligatoriska inslag i kursen. Vid frånvaro krävs komplettering genom individuella skriftliga uppgifter som tilldelas av examinator.Utvärdering 15 hp
Undervisningen består av föreläsningar, obligatoriska workshops och ett obligatoriskt slutseminarium med presentation av examinationsrapport och opponering. Missat deltagande på obligatoriska moment kan
kompletteras genom individuella uppgifter som tilldelas av examinator.Examination
Examinationsformerna varierar beroende på delkurs.
Examinator
Kriminologisk analys, prevention och utvärdering: Anders Nilsson
Brottsprevention: Susanne Alm.
Utvärdering: Olof Bäckman.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kontakt
För frågor om innehåll och upplägg hänvisas till kursansvariga:
Kriminologisk analys, prevention och utvärdering: Anders Nilsson och Katarina Winter
Brottsprevention: Susanne Alm och Julia Sandahl
Utvärdering: Olof Bäckman och Maria VogelFör övriga frågor kontakta studentexpeditionen.
Studentexpedition- Besöksadress
Södra huset C, plan 6, rum C622.
Södra Huset
Universitetsvägen 10 C
114 18 Stockholm
- Mottagningstider
Tisdagar 10-12
Torsdagar 10-12
- Telefontider
Tisdagar 10-12
Torsdagar 10-12
- Avvikande mottagningstider
Studentexpeditionen och studievägledningen har ändrade öppettider över jul och nyår:
20/12-19/1: stängt för besök.
23/12-1/1: mejl och telefon är obemannad.
För brådskande ärenden relaterade till pågående kurser, vänligen kontakta kursansvarig. För övriga ärenden är vi tillgängliga igen den 2/1.
God Jul önskar Kriminologen!