Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Antikvetenskapens material, metoder och teorier I

Kursen behandlar den vetenskapsteoretiska utvecklingen av antikvetenskapen genom att analysera hur material och frågeställningar har behandlats utifrån olika metoder och perspektiv i olika tidsperioder.

Kursen syftar till att ge en fördjupad förståelse för olika typer av källmaterial som antikvetenskapen arbetar med. Exempel på antika skriftliga källor och materiella lämningar analyseras utifrån olika metoder och teorier. Kursen ger därmed en ökad insikt i förutsättningar och traditioner som kännetecknar ämnets olika forskningsfält, såsom antikhistoria, klassisk arkeologi, konstvetenskap och religionshistoria.

Kursen är obligatorisk inom Masterprogrammet i arkeologi inriktning Antikens kultur och samhällsliv, men den går även att läsa som en fristående kurs.

Undervisnings- och examinationsformer 

Undervisning består av seminarier på institutionen (Campusundervisning).  Kursen examineras genom en muntlig redovisning och hemtentamen. 
 

Staty
 • Kursupplägg

  Kursen är obligatorisk i Masterprogrammet i arkeologi med inriktning Antikens kultur och samhälllsliv, men kan även läsas som en fristående kurs om 7,5hp.

  Undervisning

  Undervisningen består av obligatoriska föreläsningar, studiebesök och seminarier.

   

  Kursmål

  Målet för kursen är att kunna identifiera, tolka och problematisera Antikvetenskapens material, metoder och teorier.

  Examination

  Kursen examineras genom muntliga och skriftliga uppgifter och en hemskrivning.

   

  Examinator

  Lena Sjögren

  lena.sjogren@antiken.su.se

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
 • Kursrapporter

 • Kontakt

  Kursansvarig
  Studievägledare
  Utbildningsadministratör