Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Översiktskurs i astronomi, orienteringskurs

Människan har alltid riktat blicken mot stjärnhimlen och funderat över vår plats i världsalltet. Förståelsen för vårt universum har dock ökat närmast explosionsartat under de senaste 100 åren. Följ med på en hisnande resa från de första försöken att hitta systematik på himlen till den moderna astronomin och dess utvidgade horisonter.

Orionnebulosan
Orionnebulosan med dess tillhörande hopar av unga stjärnor. Detta berömda objekt är födelseplatsen för många massiva stjärnor och även ett av de närmaste stjärnbildningsområdena. Bildrättigheter: ESO/G. Beccari

Målet med kursen är att ge en god överblick av dagens astronomi. Under kursens gång berörs alla områden som ingår i modern astronomi, från vårt eget solsystem till universums storskaliga struktur. Vi tar upp det vetenskapliga arbetssättet, och tittar på instrument och observationsteknik. I kursen behandlas stjärnornas struktur och utveckling, Vintergatan och andra galaxer samt universums födelse och utveckling. På vägen gör vi uppehåll vid speciella objekt som pulsarer, kvasarer och svarta hål. I dagens astronomi kan många objekt och företeelser förklaras utifrån fysikaliska principer, men nya frågor uppstår ständigt. Om du vill få en överblick av modern astronomi utan speciella förkunskaper i matematik och fysik, är detta kursen för dig.

 • Kursupplägg

  Under höstterminen 2023 ges kursen på distans. Skriftlig tentamen på plats i AlbaNova (2/12). Frivilliga träffar under kvällstid (tisdagar 18-20) via Zoom.

  Under vårterminen 2024 ges kursen i campus AlbaNova, Roslagstullsbacken 21, Stockholm.

  I kursen ingår en laboration som måste bli godkänd för att få godkänt i hela kursen. Laborationen genomförs på egen hand och introduceras av en laborationsassistent, som också rättar laborationsrapporterna.

  Undervisning

  HT2023: På distans, via Athena. Korrespondens via kurssidan i Athena.

  VT2024: I campus och via Athena. Korrespondens via kurssidan i Athena.

  Förberedelser

  • Se till att du har uppgifterna för ditt Universitetskonto
  • Bekanta dig med Athena och Zoom.
  • Se till att du har program installerade för att se/läsa mp4- (video) respektive PDF-filer (om inget förinstallerat videoprogram fungerar är VLC media player ett alternativ)
  • Se till att du har ett program som du kan använda för att skriva din laborationsrapport och som kan skapa en PDF, t.ex. LibreOffice.

  Examination

  Skriftlig tentamen i lokal i AlbaNova, Roslagstullsbacken 21, Stockholm, samt laboration, som genomförs på egen hand, med hjälp från laborationsassistent.

  Examinator

  Magnus Näslund (ht2023/vt2024).

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  VÅRTERMINEN 2024

  Föreläsningar under måndagskvällar kl. 18-20 fr.o.m. 15/1 i AlbaNova universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21, Stockholm. Lokal: FR4.

  Tentamen: i april, i AlbaNova universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21, Stockholm. Lokal: FR4.

   

  HÖSTTERMINEN 2023

  Träffar under tisdagskvällar kl. 18-20 fr.o.m. 29/8, via mötesverktyget Zoom.

  Tentamen: lördagen den 2 december kl. 14-17 i AlbaNova universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21, Stockholm. Lokal: FR4.

   

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Comins, N. F., Discovering the Universe, 11:e upplagan (paperback), W. H. Freeman and Co, Macmillan international, New York.

  Kursboken kan köpas i bl.a. Akademibokhandeln i city, Mäster Samuelsgatan 32, Stockholm och i nätboklådor som Bokus, Adlibris eller Amazon.se. Utöver boken tillkommer även en laborationsinstruktion, men den finns under kurssidan i Athena.

  OBS! Prisskillnaden mellan olika företag kan vara mycket stor för denna bok, trots samma ISBN-nummer. Ibland kan boken levereras med extramaterial, såsom CD-skiva eller inloggningskod till bokförlagets hemsida, vilket kan motivera en viss prisskillnad. Det kan vara idé att höra efter med säljaren vad som gäller för den bok som de säljer. För kursen krävs endast boken, så det är upp till dig att avgöra om du vill betala för extramaterial.

 • Kursrapporter

 • Kontakt

  Studievägledare och studentexpedition nås via studieinfo@astro.su.se.