Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Översiktskurs i astronomi, orienteringskurs

Människan har alltid riktat blicken mot stjärnhimlen och funderat över vår plats i världsalltet. Förståelsen för vårt universum har dock ökat närmast explosionsartat under de senaste 100 åren. Följ med på en hisnande resa från de första försöken att hitta systematik på himlen till den moderna astronomin och dess utvidgade horisonter.

För dig som är antagen VT2021

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Orionnebulosan
Orionnebulosan med dess tillhörande hopar av unga stjärnor. Detta berömda objekt är födelseplatsen för många massiva stjärnor och även ett av de närmaste stjärnbildningsområdena. Bildrättigheter: ESO/G. Beccari

Målet med kursen är att ge en god överblick av dagens astronomi. Under kursens gång berörs alla områden som ingår i modern astronomi, från vårt eget solsystem till universums storskaliga struktur. Vi tar upp det vetenskapliga arbetssättet, och tittar på instrument och observationsteknik. I kursen behandlas stjärnornas struktur och utveckling, Vintergatan och andra galaxer samt universums födelse och utveckling. På vägen gör vi uppehåll vid speciella objekt som pulsarer, kvasarer och svarta hål. I dagens astronomi kan många objekt och företeelser förklaras utifrån fysikaliska principer, men nya frågor uppstår ständigt. Om du vill få en överblick av modern astronomi utan speciella förkunskaper i matematik och fysik, är detta kursen för dig.

 • Kursupplägg

  Under vårterminen ges kursen oftast på campus under kvällstid, men inte under vårterminen 2021, p.g.a. covid-19-situationen. Istället sker föreläsningar o.likn. via mötesverktyget Zoom.

  Under sommarterminen ges kursen på distans (inga sammankomster), förutom tentamen.

  Undervisning

  Förberedelser

  • Se till att du har uppgifterna för ditt Universitetskonto
  • Bekanta dig med Athena och Zoom.
  • Se till att du har program installerade för att läsa mp3- respektive PDF-filer
  • Se till att du har ett program som du kan använda för att skriva din laborationsrapport och som kan skapa en PDF, t.ex. LibreOffice.

  Examination

  Skriftlig tentamen i lokal i AlbaNova, samt laboration, som genomförs på distans. Om tentamen inte kan genomföras på plats i AlbaNova, p.g.a. smittspridningssitutionen, anordnas tentamen på distans.

  Examinator

  Magnus Näslund.

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  Kursen startar tisdagen den 19 januari 2021. Föreläsningar och uppföljningar till "förpublicerat" material ges via Zoom under tisdagskvällar kl. 18-20. Håll dig uppdaterad via Athena vilka tisdagar som har respektive inte har moment via Zoom.

  I kursen ingår en laboration som måste bli godkänd för att få godkänt i hela kursen. Laborationen introduceras av en laborationsassistent, som också rättar laborationsrapporterna.

  Mer info om kursens struktur, inklusive viktiga tidpunkter, kommer att finnas i dokument under kurssidan i Athena. V.g. läs dessa i samband med kursstarten.

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Comins, N. F., Discovering the Universe, 11:e upplagan (paperback), W. H. Freeman and Co, Macmillan international, New York.

  Kursboken kan köpas i bl.a. Akademibokhandeln i city, Mäster Samuelsgatan 32, Stockholm och i nätboklådor som Bokus, Adlibris eller Amazon.com/Amazon.co.uk. Utöver boken tillkommer även en laborationsinstruktion, men den finns under kurssidan i Athena.

  OBS! Prisskillnaden mellan olika företag kan vara mycket stor för denna bok, trots samma ISBN-nummer. Ibland kan boken levereras med extramaterial, såsom CD-skiva eller inloggningskod till bokförlagets hemsida, vilket kan motivera en viss prisskillnad. Det kan vara idé att höra efter med säljaren vad som gäller för den bok som de säljer. För kursen krävs endast boken, så det är upp till dig att avgöra om du vill betala för extramaterial.

 • Kontakt

  Studievägledare och studentexpedition nås via studieinfo@astro.su.se.