Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Svarta hål och kosmiska explosioner, orienteringskurs

 • 7,5 hp

Svarta hål är kanske den typ av astronomiska objekt som väcker störst förundran. Här får du möjlighet att bekanta dig med svarta hål och andra så kallade kompakta objekt och bland annat upptäcka deras relation till gravitationsvågor.

För dig som är antagen HT2020

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Alla antagna till kurser hos Institutionen för astronomi kommer att få ett välkomstbrev via e-post med viktig information studierna. Har du inte fått mail senast i början av augusti, kontakta vår studievägledning! Fäll ut och läs mer.

Upprop

Kurser på Institutionen för astronomi har oftast inget upprop, utan undervisningen börjar direkt i samband med första föreläsningen.

Registrering

På de flesta av kurserna på Institutionen för astronomi kan du själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Klicka här för att webbregistrera dig.

Lärplattform

Alla kurser på Institutionen för astronomi använder lärplattformen Athena. När du är registrerad bör kursen dyka upp automatiskt så fort du loggat in i Athena. Om du inte kan se kursen, kontakta kursansvarig.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan registrera dig. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan kursen börjar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på någon av våra kurser? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter kursstart.

Hitta till Institutionen för astronomi

Kurser på Institutionen för astronomi hålls i byggnaden AlbaNova som ligger mellan Frescati campus och KTH.

Hitta till AlbaNova.

Undervisning under hösten 2020

För de flesta kurser på Institutionen för astronomi som ges under första halvan av höstterminen gäller att föreläsningar ges online, medan praktiska moment (t.ex. laborationer) och examination sker på campus.

Klicka här för att läsa mer om undervisningen hösten 2020.

Mer detaljerad information om vad som gäller för just den här kursen får du i schemat eller på lärplattformen Athena. Har du frågor kan du kontakta kursansvarig lärare; kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

EHT:s bild av ett svart hål.
Det supermassiva svarta hålet i centrum av galaxen M87. Detta är den första bilden av ett svart hål. Bild: EHT Collaboration.

Denna kurs behandlar hur kompakta objekt som vita dvärgar, neutronstjärnor och svarta hål kan studeras och förstås med hjälp av moderna observationsmetoder och teorier. Hur upptäcktes de kompakta objekten? Hur bildas ett svart hål och hur ser rymden ut i hålets närhet? Vad händer när neutronstjärnor kolliderar? Vad är ett maskhål? Hur stora är de supermassiva svarta hålen i aktiva galaxkärnor? Vilken är kopplingen till gravitationsvågor?

 

Undervisning hösten 2020

Då våra kvällskurser lockar många studenter kommer föreläsningarna i Svarta hål och kosmiska explosioner ges på distans under hela terminen. Tentamen i december planeras kunna genomföras på plats som en skriftlig salstenta.

 • Kursupplägg

  Föreläsningar på campus under kvällstid. OBS! Höstterminen 2020 ges föreläsningarna "on-line", via verktyget Zoom.

  Undervisning

  Lärare:

  Peter Lundqvist. Korrespondens via kurssidan i Athena.

  Examination

  Skriftlig tentamen i lokal i AlbaNova, Roslagstullsbacken 21, Stockholm.

  Examinator

  Peter Lundqvist.

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  Preliminärt tisdagskvällar kl. 18-20 med början den 1 september.

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Kursboken är "Gravity's Fatal Attraction - Black Holes in the Universe", upplaga 2, 2009/2010, av Begelman and Rees ISBN: 9780521717939. Boken kan köpas hos t.ex. Akademibokhandeln, Bokus, Adlibris eller Amazon.co.uk. Pris och leveranstid kan variera.

  Kursboken kommer att kompletteras med föreläsningsanteckningar.

 • Kontakt

  Studievägledare och studentexpedition nås via studieinfo@astro.su.se.