Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Interstellära mediets fysik

 • 7,5 hp

Det interstellära mediet är en grundsten i galaxers uppbyggnad och den miljö där nya stjärnor föds. Genom denna kurs studerar du de fysikaliska processer som verkar i det moln av gas och stoft som finns mellan stjärnorna.

I kursen studerar du strukturen och sammansättningen av gas och stoft i Vintergatan och andra galaxer. Du kommer att lära dig hur olika komponenter samlas för att skapa en fungerande galax och producera de täta områden där stjärnor föds. Kursen går igenom de fysiskalisk processer som reglerar gasens egenskaper, upphettning, avkylning och dynamiska processer som chocker. Du kommer att se hur atom- och molekylstrukturen ger upphov till observerbara fenomen och hur vi kan använda observationer av dessa för att bestämma gasen och stoftets termodynamiska och kemiska egenskaper.

 • Kursupplägg

  Kursen ingår i Masterprogrammet i astronomi men kan också läsas som fristånde kurs, Kursen ges normalt på engelska.

  Examinator

  Matthew Hayes

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.