Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Interstellära mediets fysik

Det interstellära mediet är en grundsten i galaxers uppbyggnad och den miljö där nya stjärnor föds. Genom denna kurs studerar du de fysikaliska processer som verkar i det moln av gas och stoft som finns mellan stjärnorna.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Alla antagna till kurser på Institutionen för astronomi kommer att få ett välkomstbrev via e-post med viktig information om studierna. Har du inte fått mail senast i mitten av augusti, kontakta vår studievägledning! Fäll ut och läs mer.

Upprop

Kurser på Institutionen för astronomi har inget upprop, utan undervisningen börjar direkt i samband med första föreläsningen.

Registrering

På de flesta av kurserna på Institutionen för astronomi kan du själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Klicka här för att webbregistrera dig.

Lärplattform

Alla kurser på Institutionen för astronomi använder lärplattformen Athena. När du är registrerad bör kursen dyka upp automatiskt så fort du loggat in i Athena. Om du inte kan se kursen, kontakta vår studentexpedition.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan registrera dig. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan kursen börjar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på någon av våra kurser? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter kursstart.

Hitta till Institutionen för astronomi

Kurser på Institutionen för astronomi hålls i byggnaden AlbaNova som ligger mellan Frescati campus och KTH.

Hitta till AlbaNova.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

I kursen studerar du strukturen och sammansättningen av gas och stoft i Vintergatan och andra galaxer. Du kommer att lära dig hur olika komponenter samlas för att skapa en fungerande galax och producera de täta områden där stjärnor föds. Kursen går igenom de fysiskalisk processer som reglerar gasens egenskaper, upphettning, avkylning och dynamiska processer som chocker. Du kommer att se hur atom- och molekylstrukturen ger upphov till observerbara fenomen och hur vi kan använda observationer av dessa för att bestämma gasen och stoftets termodynamiska och kemiska egenskaper.

 • Kursupplägg

  Kursen ingår i Masterprogrammet i astronomi men kan också läsas som fristånde kurs, Kursen ges normalt på engelska.

  Undervisning

  Kursen är uppbyggd av föreläsningar, seminarier och individuella presentationer från studenterna.

  Examination

  Kursen examineras i tre delar, där varje del står för 1/3 av betyget.

  1. Individuella projekt med ett ISM-relaterat innehåll. Presenteras både i forma av en rapport och en presentation.
  2. Övningsuppgifter, både analytiska och numeriska.
  3. Skriftlig tentamen.

  Examinator

  Matthew Hayes

  E-post: matthew.hayes@astro.su.se

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Kursbok: Physics of the Interstellar and Intergalactic Medium, Bruce T. Drain, Princeton University Press, 6th printing.

  Annan användbar litteratur: Astrophysics of Gaseous Nebulae and Active Galactic Nuclei, Donald E Osterbrock and Gary J Ferland, University Science Boos, 2nd edition.

 • Kontakt

  Studievägledare och studentexpedition nås på studieinfo@astro.su.se.