Havsföroreningar och riskbedömning
Kursen ger en bred förståelse för de risker som marina föroreningar utgör för våra hav och vår planet. Vi studerar spridningen av föroreningar och deras effekter från subcellulär nivå till ekosystem, t.ex. metaller och organiska föroreningar, oljeutsläpp, mikroplast och radioaktivitet.
Kursen ger en bred förståelse för de hot som orsakas av marina föroreningar, med fokus på föroreningar som metaller och organiska föroreningar, oljeutsläpp, nedskräpning med plast och mikroplaster samt utsläpp av radioaktiva isotoper. Vi börjar med att presentera de viktigaste klasserna av miljöföroreningar. Vi diskuterar hur dessa föroreningar släpps ut och sprids i miljön via luft och vatten. Därefter studerar vi exempel på deras toxicitet på subcellulär och individuell nivå på landlevande och vattenlevande organismer och människor. Därefter diskuterar vi ekotoxikologiska effekter på populations-, ekosystem- och planetnivå, t.ex. interaktioner mellan föroreningar, eutrofiering och klimatförändringar.
Kursen omfattar teori och praktik inom ekotoxikologi, t.ex. metoder för att bedöma toxicitet och risker (miljöriskbedömning ERA) och hur man bedömer miljöstatus i marina system (metoder för marin miljöövervakning).