Frankofoni: språk, kultur och litteratur
Kursen riktar sig till dig som är intresserad av den franskspråkiga världen och vill upptäcka dess rikedom och variation. Du får du veta mer om olika språkliga och kulturella förhållanden som karakteriserar franskspråkiga områden såsom Maghreb, Québec eller Västafrika. Du kommer även att läsa franskspråkig litteratur. Kursen ges på campus.
Historiska, kulturella och sociala förhållanden tas upp tillsammans med en genomgång av det franska språkets utveckling, spridning, användning och ställning. En översikt av den moderna frankofona litteraturen kompletteras med studium av några franskspråkiga författarskap. Det vetenskapliga förhållningssättet introduceras inom kursen och framhävs genom teoretiska diskussioner och problematiserande perspektiv. För mer detaljer kring kursen, se kursplan.
Varmt välkommen att söka till kursen!
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Välkommen till vårterminen 2025! Har du blivit antagen till någon av våra kurser? Då är det viktigt att du tar del av nedanstående information. Vi hälsar dig varmt välkommen som student och hoppas att du ska trivas hos oss!
Webbregistreringstider VT25
Registrering inför varje termin är obligatorisk och görs via student.ladok.se. Webbregistreringen för våra kurser vid Romanska och klassiska institutionen VT25 öppnar 7 januari (information om sista datum för registrering ser du i Ladok).
Våra utlandskurser Franska I i Frankrike, Italienska I i Italien, Portugisiska I i Portugal, och Spanska I i Spanien har öppet för webbregistrering 7-9 januari.
Registreringen innebär att du tackar ja till din plats på kursen du blivit antagen till. Om du inte registrerar dig i tid riskerar du att förlora din plats.
Är du ny student hos oss? Då är det viktigt att du följer instruktionerna på sidan Ny student för att komma igång med dina studier.
Kan du inte registrera dig? Kontakta expedition.romklass@su.se.
Mer information finns på vår hemsida:
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Historiska, kulturella och sociala förhållanden tas upp tillsammans med en genomgång av det franska språkets utveckling, spridning, användning och ställning. En översikt av den moderna frankofona litteraturen kompletteras med studium av några franskspråkiga författarskap. Det vetenskapliga förhållningssättet introduceras inom kursen och framhävs genom teoretiska diskussioner och problematiserande perspektiv. För mer detaljer kring kursen, se kursplan.
Varmt välkommen att söka till kursen!
-
Kursupplägg
Kursen består av tre moment: 1) kultur och historia, 2) litteratur och 3) sociolingvistik.
Undervisning
Kursen ges på kvartfart och är på campus. Undervisningen hålls på franska och sker i form av föreläsningar, seminarier och övningar.
Närvaro: Kursen är närvarobaserad på pedagogiska grunder. Erfarenhet, forskning och kursvärderingar visar att hög, aktiv närvaro leder till både bättre undervisning och bättre resultat. Detta är inte minst viktigt på en kurs i språkfärdighet! Lektionerna är inte betygsgrundande, men direkt förberedande inför examination. Hela kursens upplägg utgår ifrån att du är närvarande och förberedd vid varje tillfälle. I samband med frånvaro ansvarar du för att ta igen de missade lektionerna och den löpande informationen. Inga extra resurser eller information ges utöver det som lämnas under lektionerna eller det som läggs ut på lärplattformen Athena.
Examination
En salstentamen samt 2 eller 3 muntliga muntliga redovisningar.
Examinator
Christophe Premat och Sofia Lodén
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Mer information
Om du vill ta en titt på några möjliga presentationer som kommer att hållas på seminarierna kan du ladda ner en presentation här
-
Möt oss
-
Kontakt
Studentexpedition - franska, antik grekiska och latin- Besöksadress
Södra huset, hus B, plan 5, rum B598
Universitetsvägen 10 B
- Mottagningstider
Onsdagar kl. 13-14 och torsdagar kl. 11-12
- Telefontider
Onsdagar kl. 14-15 och torsdagar kl. 10-11
Studievägledare franska- Besöksadress
Södra huset, hus B, plan 5, rum B560
Universitetsvägen 10 B
- Mottagningstider
Enligt överenskommelse
- Telefontider
Onsdagar kl. 12–13
Studierektor Franska- Besöksadress
Södra huset, hus B, plan 5, rum B 542
Universitetsvägen 10 B