Stockholms universitet logo, länk till startsida

Franska

Med flera hundra miljoner talare i världen är franskan ett viktigt språk att kunna för dig som vill resa, skaffa ett jobb utomlands, arbeta från Sverige med internationella partner eller bli språklärare.

Eiffeltornet på blå himmel bakgrund. Paris, Frankrike.
Eiffeltornet på blå himmel bakgrund. Paris, Frankrike. Foto: Elena Elisseva

Ämnesbeskrivning

På våra utbildningar lär du dig naturligtvis språket, men du får också en god inblick i de franskspråkiga ländernas kultur, litteratur och samhällsförhållanden.

Med franskan kan du knyta kontakt med människor och få arbetsmöjligheter över hela världen, inte minst i Europa och Afrika. Det finns omkring 300 miljoner fransktalande i världen. 235 miljoner människor använder franska dagligen. Franskan är officiellt språk i ett trettiotal länder. Det är idag det femte mest talade språket i världen och det fjärde mest använda språket på Internet. Sedan länge är franskan ett självklart språk i internationella sammanhang: FN, Unesco, EU, Afrikanska unionen och Olympiska spelen är bara några exempel.

Utöver detta har Frankrike en lång tradition som kulturbärare inom bland annat filosofi, historia, samhällsvetenskaper, konst och litteratur. Utöver klassiska författare som Gustave Flaubert och nutida franska författare som Annie Ernaux och Marie NDiaye kommer du på våra utbildningar att läsa franskspråkig litteratur skriven utanför Frankrike såsom Dany Laferrières verk.

På våra inledande kurser övar du din muntliga och skriftliga språkfärdighet och får kunskaper i litteratur och om den franskspråkiga världen. På högre nivåer kan du fördjupa dig inom litteratur-, kultur- och språkvetenskap. Du kan även läsa vår utlandskurs Franska I i Frankrike eller studera utomlands genom våra utbytesprogram. Centrum för Kanadastudier medverkar för ett ökat samarbete mellan Sverige och Kanada.

Arbetsmarknad och karriär

Kunskaper i franska är en viktig, och ibland utslagsgivande, merit på arbetsmarknaden inom områden som inrikes- och utrikesförvaltning (bland annat inom EU), näringsliv, undervisning, journalistik, turistnäring och internationellt arbete.

Utbildningar inom ämnet

Examen

Forskning inom ämnet

Franska är ett språk med en lång historia som har utvecklats ur det talade latinet. Det talade språket förändras nämligen hela tiden. Till grund för förändringen ligger sociala, demografiska, geografiska och/eller politiska aspekter, faktorer som är giltiga även för modern språkutveckling.

Läs mer om forskning i franska

 

  • Kontakt

    Studentexpedition - franska, antik grekiska och latin
    Studievägledare franska & italienska
    Studierektor Franska